5 ország, amelyben vegetáriánusként sem csalódunk majd

Néhány úti cél, ahol válogathatunk a finomabbnál finomabb húsmentes fogások közül.

Fotó: Shutterstock

Aki a húsmentes, vagy esetleg a teljesen növényi étrendet választja, az a saját életterében könnyedén berendezkedik erre az életmódra, megismeri a legjobb piacokat, a legjobb vegetáriánus és vegán éttermeket. Utazás közben azonban nem árt előre felkészülni, sőt esetleg az alapján választani úti célt, hogy melyik országban hol lehet jókat enni – hús nélkül.

Észtország

Észtország fővárosa, Tallinn méretéhez képest, lenyűgöző listával rendelkezik a helyi alapanyagokból készült, vegán és vegetáriánusbarát opciókat felvonultató bioéttermekből. Az Északi-tenger partján fekvő ország hideg éghajlatú, így konyhája tele van laktató zöldségekkel: burgonyával, sárgarépával, céklával, gyökérzöldségekkel és olyan fűszerekkel, mint a hagyma és a kapor, mindehhez pedig remek modern szakácsok párosulnak. Tallin történelmi belvárosában nincs hiány kávézókban sem, amelyek péksüteményekkel kedveskednek minden édesszájú vegán utazónak, de a helyi élelmiszerboltokban, termelői piacokon is megtaláljuk a húsmentes, vagy teljesen növényi alapú étrend minden kellékét.

Mexikó

Fotó: Shutterstock

Mexikó gasztronómiai paradicsom, ebben nincs vita a húsevők és a húsmentesen étkezők között, hiszen itt aztán tényleg mindenki megtalálja azt, ami beleillik az étrendjébe, hagyományos, helyi és még finom is. Míg a vidéki városokban és kis falvakban kínált tradicionális ételek alapjául általában ma is sertéshúst vagy más húsokat használnak, a nagyobb városokban, mint Mexikóváros, Merida, Tulum és Cancun már számtalan húsmentes opciót találunk, csodás, friss, helyi alapanyagokból.

Hollandia

Fotó: Shutterstock

Hollandia nagyon vegetáriánusbarát ország, csodás húsmentes reggelikkel találkozhatunk a legtöbb helyi kávézóban és szállodában is. A helyi kenyerek és sajtok isteniek, és mivel közel a tenger, így akinek belefér az étrendjébe, halat is választhat. Az egészséges életmód itt nagyon is támogatott, így ehhez igazodnak az éttermek is, ha pedig ez nem lenne elég, mivel nagyon multikulti országról van szó, a nemzetközi konyha is képviselteti magát: zsidó, indiai és olasz éttermek között válogathatunk, ahol mindig találunk hús nélküli finomságokat.

Egyesült Államok

Hatalmas ország, igazi olvasztótégely, ahol minden nemzet képviselteti magát, így nem is csoda, hogy a választék is nagyobb – mindenből. Ha Amerikába utazunk, nem kell aggódnunk azon, hogy nem találunk húsmentes ételeket, nemcsak az éttermekben, de az üzletek polcain is rengeteg, már-már zavarba ejtően nagy a kínálat mindenből. Persze a legjobb éttermeket a nagyvárosokban találjuk, de egy körutazás során is válogathatunk majd a változatos salátákból, esetleg a nemzetközi konyha remekeiből.

Thaiföld

Fotó: Shutterstock

A földimogyoró, a tészta, a tojás és a tofu földje, mindemellett pedig a rizzsel készült ételek is legendásak. Számos Európában is kedvelt thai ételt hús nélkül is fogyaszthatunk, sokba azonban kerül halszósz, így erre érdemes odafigyelni. Desszertnek pedig nem is kell más, csak a rengeteg, ízletes és frissítő gyümölcs.

AMI MÉG ÉRDEKELHET