Öt sörváros Európában, amelyet érdemes kipróbálni

Ha sör, akkor ugye München és Oktoberfest! Ilyen egyszerű lenne? Íme 5 bizonyíték, hogy az öreg kontinensnek nem csupán egy sörfővárosa van!

Fotó: Unsplash

Természetesen nemcsak Németország kínál kítűnő célpontokat a sörös kulináris élményekre vágyók számára, de Csehország, Belgium, Lengyelország, Svájc és Norvégia is...

Plzeň – Csehország

Fotó: Pixabay

Itt született meg a világhírű pilseni sör, a város pedig ma is őrzi a régi idők báját. Rengeteg lehetőség kínálkozik elmerülni a sörfőzés múltjában és jelenében, kezdjük például a két nagyágyú, a Pilsner Urquell és a Gambrinus gyártóhelyeinek meglátogatásával, majd zarándokoljunk el a Dobrany negyed kis főzdéinek hangulatos világába.

Hol igyunk? A Rokycany U Stočesů manufaktúrában egy valódi mikrosörfőzde működésébe pillanthatunk bele, ahol minden alkatrész csörömpöl és sziszeg.

Mit igyunk? A Stočeská 11-es egy ízletes nyári lager, ami a Saaz régió komlójából készül.

Gent – Belgium

Fotó: Unsplash

Gentben történelmi hagyomány, hogy a főzetek teljesen komlómentesek: a város vallon (francia ajkú) polgárai, akárcsak régen, ma is takarmánynövényekből és fűszerekkel készítik a sárga nedűt, szemben a komlós, holland főzési stílussal.

Hol igyunk? Az egyik legmenőbb hely a Gruut Brewery – a városközponton kívül, a Baudelopark sarkán található.

Mit igyunk? A Gruut White igazán finom, gyümölcsös sör, de akik bonyolultabb ízjegyekre vágynak, inkább a Gruut Brownt kóstolják, ami gyógynövényekből, fűszerekből és diófélékből készül.

Bern – Svájc

Fotó: Pixabay

A svájci mértékkel is kicsinek mondható városka nemcsak a politikai súlya, hanem elképesztő sörkultúrája okán is kivívja a tiszteletet. Bern csaknem 200 sörfőzdének ad otthont, főleg a város legmenőbb kerületében, Breitenrainben érik egymást a kocsmák. Itt aztán mindenhol mérnek folyékony kenyeret: pincében, garázsban és még mosókonyhában is.

Hol igyunk? Bárhol, ahol csak kívánjuk, mivel a Kurbel Braeu bringával odaviszi a frissítőt, ahová szeretnénk.

Mit igyunk? Kérjünk egy Oberbottiger Kurbelbräut, ami egy természetes módon készített, szűretlen, pasztőrözetlen, adalékanyag-mentes kulináris élmény.

Trondheim – Norvégia

Fotó: Pixabay

Bár a legtöbben júliusban érkeznek a Trondheim Sörgyári Fesztivál idején, a város egész évben az egyik legvonzóbb célpontja a skandináviai sörkedvelőknek és ínyenceknek . A trondheimi mikrosörfőzdék sötét, savanyú és ropogós italokat kínálnak, amelyeket a kveikből – hagyományos tanyasi élesztő – készítenek.

Hol igyunk? A Trondheim belvárosában található ØX Tap Room a helyszínen készített sör főzését is bemutatja. Mesteri módon fokozza a hangulatot a 300 éves boltíves pincébe telepített, ultramodern mikrofőző berendezés.

Mit igyunk? A ØX házi főzeteinek bármelyike fantasztikus, valamennyi a közeli Trondheim fjord vizéből készül.

Wrocław – Lengyelország

Fotó: Pixabay

A lengyel sörkultúra Európa-szerte legendás, és a feltörekvő Wroclawban az elmúlt tíz évben felkerült a sörtérképre. Folyamatosan nő a mikrosörfőzdék száma, legtöbbjük a város központjában létesült, hogy könnyen megközelíthető legyen. Ne vesztegessük az időt, kezdjük a piactéren a három legjobbal: Browar Złoty Pies, Bierhalle és Spiż Brewery.

Hol igyunk? A Browar Stu Mostów a város egyik legjobb és legkreatívabb főzdéje. A városközpont szélén, a Warszawski híd közelében találjuk ezt az extravagáns belső terekkel rendelkező vendéglátóegységet.

Mit igyunk? Semmiképp se hagyjuk ki a Nigredo Chocolate Mint Foreign Extra Stout-ot, ami több főzde sörfúziója.

AMI MÉG ÉRDEKELHET