Velence: totális megfigyelés a túlzott turizmus ellen

Az olasz város hatóságai a térfigyelő kamerák és az okostelefonok adatait felhasználva monitorozzák a látogatók viselkedését a fenntarthatóbb turizmus érdekében.

Foto: Unsplash

A helyi hatóságok csúcstechnológiás központot rendeztek be a Velencéhez tartozó Tronchetto sziget egy korábbi elhagyott raktárépületében. A CNN által „irányítótoronyként" leírt helyiségben számos képernyő sorakozik, rajtuk térképek, grafikák és statisztikák. A cél? A tömegturizmus visszaszorítása.

Velence sokáig a túlzott mértékű turizmus (overtourism) nem hivatalos fővárosának számított: a jelenleg 50 ezres településbe (50 éve még 150 ezren éltek itt) évente mintegy 30 millió látogató érkezett. A helyiek már régóta megkongatták a vészharangot, jelezve, hogy Velence lassan teljesen élhetetlenné válik és kihal. A hatóságok számos lépést tettek már: megpróbálják limitálni a kikötőbe érkező óceánjárók számát, míg a belépődíj eredetileg 2020-ra tervezett bevezetését 2022-re halasztották el.

Fotó: Unsplash

Időközben elindult egy még jelentősebb intézkedés: a látogatók monitorozása. A rendszer képes a turisták azonnali és nagyon pontos megfigyelésére – valós idejű információt nyújt arról, hány ember tartózkodik a város egyes részeiben. A technológia nyomon követi a csatornákon zajló hajózást, a tömegközlekedést és a gyalogosok számát is. Ez utóbbit a térfigyelő-kamerák és a mobiltelefonok adatainak összevetítésével állapítják meg. A telefonok regisztrációs adatai pedig azt is elárulják, milyen országból érkeztek a turisták.

Fotó: Unsplash

A cél az, hogy ezekre az adatokra alapozva a hatóságos kidolgozzanak egy fenntartható turizmusra összpontosító akciótervet, például az egyes városrészek fizetőssé tételével. „Nem az a gond, hogy Velencében túl sok a látogató, hanem az, hogy ezek nagy része csupán két helyszínre koncentrálódik: a Szent Márk térre a Rialto-hídra – mondta a CNN-nek Valeria Duflot, a Venezia Autentica városvédő szervezet társalapítója. – A városnak szüksége van a turizmusra, de csakis fenntartható módon, az itt élők szempontjait is figyelembe véve."

Fotó: Unsplash

AMI MÉG ÉRDEKELHET