Via ferrata útvonalak Romániában

Több mint túrázás, de még nem igazi sziklamászás, ez a via ferrata – egy kis adrenalinfröccs a hétvégi csavargásokhoz.

Fotó: Unsplash

A "kapaszkodj!" hasznos intelem azok számára, akik megismerkednének a via ferratával, vagyis a vasalt utakon való kirándulással.

A via ferrata olasz eredetű kifejezés, magyarul vasalt utat, mászóösvényt jelent. Olyan hegyi utakat jelölnek így, amelyeken különböző stabilan telepített kábelek, láncok, vaslétrák, lépcsők teszik lehetővé a biztonságos áthaladást. Így, bár a terep – adottságaiból fakadóan – alapvetően képzett hegymászótudást igényelne, ezen segítséggel „földi halandók" számára is élvezetes lehet. A via ferrata túrák nagy részéhez azonban még így is megfelelő fizikum és felszerelés szükséges, és csak annak érdemes elindulnia, akinek van némi gyakorlata a túrázásban. Nem árt továbbá, ha az illető nagy szintkülönbségek láttán sem szenved tériszonytól, hiszen a túrázók ugyan felcsatolják magukat a rögzített vasakhoz, ami viszonylagos védelmet nyújt, de elengedhetetlen, hogy képesek legyenek magabiztosan közlekedni nehéz terepviszonyok között, akár komolyabb mélységgel a lábuk alatt is.

Mielőtt azonban bárki nekivágna egy via ferrata útvonalnak, fontos tudni, hogy első alkalommal csak túravezetővel lehet elindulni, és nélkülözhetetlen az is, hogy előtte elsajátítsuk a felszerelések helyes használatát!

Nehézségi szintek

Fotó: Unsplash

A via ferrata útvonalak nehézségi szintjeit egy A-tól E-ig terjedő skálán jelzik, ahol a minősítést mindig a jelölt szakasz legnehezebb pontja határozza meg.

  • A (könnyű): sétaútvonal, klasszikus felszerelés nem szükséges hozzá.
  • B (közepesen nehéz): alkalmanként mászást igényel, felszerelés már jól jöhet, gyakorlásra tökéletes.
  • C (nehéz): gyakoriak a meredek falak, így fárasztó, de aki ezt képes teljesíteni, annak érdemes folytatnia a via ferrata túrákat.
  • D (nagyon nehéz): itt gyakran függőleges sziklafalakon kell mászni, ajánlatos mászócipőt is magunkkal vinni, gyakorlat szükséges hozzá.
  • E (extrém): nagy technikai tudást igénylő terep, pl. sziklaáthajlásokkal, komoly gyakorlat és erőnlét szükséges.

KÖTELEZŐ FELSZERELÉS
  • Minősített mászóbeülő
  • Via ferrata kantár
  • Sisak
  • Erősebb sportcipő, beszállócipő
  • Via ferrátás vagy kerékpáros-, illetve edzőkesztyű

Romániai helyszínek

Fotó: Unsplash

Astragalus – Sugó szoros–Munticelu (Neamţ megye)

A leghosszabb romániai via ferratát 2015–2016-ban építették ki a Mount Everest első román meghódítója, Constantin Lăcătușu irányításával, és 2017-ben adták át. A Békás-szoros moldvai bejárata közelében található: a Békás–Gyergyószentmiklós főút közelében lévő Ecolog menedékháztól indul, és a Nagy-torony-csúcsig (Vârful Turnului Mare) vezet fel. Az összesen öt (A-tól D-ig terjedő nehézségi fokú) mászóút közül a leghosszabb 700 méteren át vezet, 285 méteres szintkülönbséggel. A legkönnyebb útvonalakat már 8 éves gyerekek is kipróbálhatják.

Via Ferrata Cheile Râşnoavei – Rozsnyói-sziklaszoros (Brassó megye)

A Jump Adventure által kialakított via ferrata már húsz éve a hegymászók rendelkezésére áll. A Rozsnyói-sziklaszoros déli falán található, 450 méter hosszú és 220 méteres szintkülönbségű mászóút egyedi kilátást nyújt a környező hegyvidékre. Közepes/nehéz (C/D) minősítése miatt csak a 14 év felettiek és 150 cm-nél magasabbak használhatják. Barcarozsnyó irányából, a 73A megyei útról letérve közelíthető meg, vagy a Predealról kiinduló, jelzett turistaútvonalon.

Casa Zmeului – Rév (Bihar megye)

Négy éve adták át a Király-erdő-hegységben található Rév mellett. A 215 méter hosszú és 150 méteres szintkülönbségű, C fokozatú via ferrata a megszokottnál jóval több függőleges szakasza miatt sokkal nagyobb kihívásnak számít a többi Bihar megyei mászóútnál, mint például a szintén a Sebes-Körös völgyében található Mocănița, illetve a Pietrele Negre és a Vârtop – ezért 16 év alattiak csupán tapasztalt felnőtt kísérőkkel használhatják.

Fotó: Unsplash

Liman tornya – Tomest (Temes megye)

A Bánsági Természetbarátok Egyesülete (APNB) tavaly ősszel adta át az útvonalat, amely a 18. századi hajdúvezérről, Limanról kapta a nevét – a hajdúk megfigyelőpontként használták a Tomest melletti sziklákat. A B fokozatú, 100 méter hosszú mászóúton 80 méter a szintkülönbség – a megterhelőbb szakaszokat követően pedig pihenőzónákat alakítottak ki. Ezzel együtt nem ajánlott 140 cm magasság alattiaknak, és kiskorúak csakis megfelelő tapasztalattal rendelkező felnőtt kíséretében használhatják.

Wild Ferenc Emlékút – Gyilkos-tó (Hargita megye)

Az erdélyi hegymászás úttörőjéről és Békás-szoros egyetlen topográfiai felmérőjéről elnevezett mászóutat 2016 őszén avatták fel a Gyilkos-tó fölött magasodó Kis Cohárdon (1345 m). A Békás-szorosban található útvonalat a gyergyószentmiklósi Dancurás Hegyimentő Csapat építette. A 200 méter hosszú és 173 méter szintkülönbségű mászóút C/D nehézségi fokozatú, 14 év alattiak nem is használhatják. Mászás közben tökéletes megcsodálható a Gyilkos-tó és a környező hegyek csodálatos látképe. Mivel a szikla déli fekvésű, a hó is gyorsan leolvad róla, így jó időben akár télen is mászható.

AMI MÉG ÉRDEKELHET