Ce am moștenit de la romani? 5 lucruri la care nici nu ne-am gândi!

Ruinele şi vestigiile romane sunt populare destinaţii turistice, dar Imperiul Roman ne-a lăsat şi alte lucruri, care ne definesc și acum viaţa de zi cu zi.

Coloseum Roma
Foto: 123rf

Ce ne-au dat romanii? – este întrebarea inițial sarcastică în clasica comedie britanică „Monty Python: Viața lui Brian", pentru a afla apoi: destul de mult. Însă nu doar Iudeea antică, ci și Europa contemporană a moștenit multe de la ei. Iată cinci domenii la care nici nu ne-am gândi.

Cartea

Fotó: Pexels

Într-adevăr, cărțile tipărite sunt invenția lui Johannes Gutenberg, dar conceptul volumelor cu pagini a fost răspândit de romani. Se spune că ideea unui codice cu pagini aparține chiar lui Iulius Cezar – cât timp ceilalți generali scriau pe role nesfârșite, deseori lungi de 6-8 metri, el a fost cel care a tăiat în bucăți și a legat paginile, ușurând căutarea informației dorite. Codicele este cel mai important pas din istoria dezvoltării cărții, înainte de inventarea tiparului.

Globalizarea

Foto: 123rf

O lume interconectată economic, comunicare promptă între localități, depășirea relativ rapidă a distanțelor, adică globalizarea – deși este considerat un fenomen modern, este la rândul său un produs roman. Mari imperii și hegemonii răspândite din Britannia până în Africa de Nord, de la Oceanul Atlantic până la Orientul Mijlociu, au existat și înaintea Imperiul Roman de acum două mii de ani, dar metodele prin care a fost administrat imperiul latin au determinat și formarea actualei lumi globale. Roma a încercat să garanteze conviețuirea pașnică și stabilă a popoarelor, acordând mult mai multă atenție mobilității sociale și implicarea locuitorilor în viața comună a imperiului decât orice alt cuceritor anterior.

Confortul locuinței

Este suficient să aruncăm o privire asupra locuinței noastre pentru a aprecia impactul pe care romanii l-au avut asupra stilului modern de viață. Calendarul atârnat pe perete și betonul de sub picioare reprezintă doar o parte dintre ele, dar nici vasele lor de bucătărie nu s-au schimbat prea mult în ultimii 2.000 de ani. Canapeaua din cameră vine tot de la ei, precum și ideea sistemului interior de încălzire – chiar dacă folosim deja altă tehnologie. Renumiți și pentru apeducturile lor, romanii definesc în mare măsură ceea ce credem azi despre confortul de bază al casei.

Gastronomie

Foto: Unsplash

Conform literaturii antice și descoperirilor arheologice, mâncarea a fost foarte importantă pentru romani – atitudinea, curiozitatea și angajamentul lor punându-și amprenta și pe gastronomia europeană de astăzi, mai ales în privința ingredientelor. Metodele de producție a uleiului de măsline și a vinului, esențiale pentru grecii antici, au fost răspândite de romani. Spre exemplu, ei au început să cultive măsline în Iberia și au pus bazele unor regiuni viticole franceze și germane. Au fost foarte interesați de gastronomia zonelor îndepărtate: datorită lor au devenit esențiale în bucătăria europeană piersicile, cireșele, piperul și puiul.

Sistemul de vot

Sistemul de guvernare numit azi democrație provine din Atena, însă grecii antici și-au ales oficialii prin tragere la sorți. Precursorul sistemului electoral actual, bazat pe reprezentanții ai poporului, are originile în constituția romană. Este adevărat, la ei nu toate voturile erau egale, dar romanii au format sistemul senatului, camera superioară a parlamentului, care există încă în multe țări europene, inclusiv România.

AMI MÉG ÉRDEKELHET