Îți este frig în avion? Iată de ce temperatura la bord este atât de scăzută Îți este frig în avion? Iată de ce temperatura la bord este atât de scăzută
Foto: Shutterstock

2024-07-21

  • Drive
  • Check-in
  • Îți este frig în avion? Iată de ce temperatura la bord este atât de scăzută

Îți este frig în avion? Iată de ce temperatura la bord este atât de scăzută

Cei mai mulți călători se bucură vara când este răcoare în autobuze, tramvaie sau avioane. Pe de altă parte, temperatura scăzută la bordul avioanelor nu este atât de plăcută pentru mulți oameni - dar de ce se menține temperatura la un nivel redus și de ce însoțitorii de bord nu o pot regla?

Când călătorești des, probabil că te-ai aflat în situația de a-ți pune un strat de haine în plus la bordul unui avion. Dar există un motiv pentru care personalul de bord ne spune că nu poate reduce temperatura aerului condiționat: există mai multe motive pentru care "scad" temperatura. Potrivit revistei de specialitate Aviationfly, unul dintre cele mai importante motive este altitudinea. Temperatura aerului la altitudinea de croazieră poate varia între -45 și -55 de grade Celsius, iar suprafața exterioară a aeronavei conduce acest flux de aer rece către partea metalică a aeronavei, care este resimțită de pasageri.

Foto: Shutterstock

În plus, sistemul de circulație a aerului are și el un mic rol: aerul este de obicei introdus în cabină prin compresoarele motorului, care pot încălzi cabina destul de mult, fără răcire. Acest lucru înseamnă că, înainte ca aerul să fie permis la bord, acesta trece mai întâi printr-un sistem de aer condiționat pentru a se răci până la o temperatură confortabilă - acest efect de răcire se simte și mai tare în apropierea gurilor de ventilație. În același timp, aerul rece ajută și la prevenirea răspândirii bacteriilor și a bolilor, ceea ce este deosebit de important în timpul călătoriilor lungi.

Foto: Shutterstock

Nu în ultimul rând, există un al treilea motiv pentru temperatura scăzută, și anume confortul pasagerilor. Aerul rece reduce riscul ca pasagerii să se simtă rău sau chiar să leșine, de exemplu în caz de turbulențe puternice. De asemenea, frigul acționează bine împotriva stării de oboseală și este esențial ca pasagerii să fie atenți în cazul unui accident. Aerul rece are un efect și asupra echilibrului hidric: deoarece se transpiră mai puțin, riscul de deshidratare este mai mic.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!