2024-04-29
O dronă modificată era să cauzeze o catastrofă aviatică în Anglia
Incidentul, clasificat ca fiind de "categoria A" sau "risc serios de coliziune" de către Comisia Britanică Pentru Incidente Aeriene, a avut loc în momentul în care Airbus A321 al companiei British Airways se afla deasupra orașului Sevenoaks din Kent și urma să înceapă procedura de aterizare pe aeroportul Heathrow din Londra. În timp ce avionul se deplasa cu 403 km/h și zbura la o altitudine de peste 3.000 de metri, „un obiect a zburat extrem de aproape de partea dreaptă a aeronavei", a declarat pilotul.
CITEȘTE ȘI ASTA! CARE ESTE ALTITUDINEA OPTIMĂ DE ZBOR PENTRU UN AVION COMERCIAL?
Foto: Shutterstock
Raportul s-a bazat pe analiza datelor radar efectuată de o unitate de investigații de siguranță. Acesta a precizat că obiectul s-a apropiat până la 1,5 metri de aripa avionului Airbus A321 și s-a aflat la puțin peste nouă metri de cabina de pilotaj. Raportul a descris faptul că piloții au devenit "conștienți de un obiect aflat puțin mai la dreapta botului, la același nivel, pe o direcție constantă și la o distanță tot mai mică. Era mic, dar avea forma distinctivă a unei drone". Autoritatea Aviației Civile din Marea Britanie impune zone de restricție (FRZ) în apropierea aerodromurilor, aeroporturilor, porturilor spațiale, unde operarea dronelor este strict limitată.
CITEȘTE ȘI ASTA! ADOLESCENTUL CARE A PĂCĂLIT APĂRAREA AERIANĂ SOVIETICĂ
Foto: Pixabay
Mai mult, dacă obiectul era o dronă, lucru pe care raportul a spus că există "suficiente indicii" pentru a presupune, ar fi trebuit să zboare la o înălțime de cel mult 122 de metri, maximul legal pentru zborul unei drone în Regatul Unit. Multe drone sunt limitate din punct de vedere tehnic de sistemele lor de operare pentru a le împiedica să zboare peste pragul legal, dar este posibil ca utilizatorii să anuleze aceste setări prin recalibrarea software-ului și să echipeze dronele cu baterii mai puternice. Drona în cauză zbura de 24 de ori mai sus decât limita legală. S-a speculat că aceasta încerca să capteze imagini ale avionului.
Incidentul ar fi putut avea consecințe teribile dacă drona ar fi intrat în contact cu aeronava, în special cu parbrizul, sau dacă ar fi fost trasă într-un propulsor. Un reprezentant al British Airways a declarat pentru The Independent că linia aeriană ia "foarte în serios astfel de chestiuni, iar piloții noștri raportează incidentele pentru ca autoritățile să poată investiga și să ia măsurile adecvate". Soarta făptașului nu a fost făcută publică, dar pedeapsa pentru punerea în pericol a unei aeronave este de până la cinci ani de închisoare.
Foto: Shutterstock
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!