2024-08-09
Reglementările UE privind aeroporturile mențin în vigoare o măsură de securitate foarte controversată
Consiliului Internațional al Aeroporturilor (ACI) din Europa a reacționat la cele mai recente norme de securitate aeronautică ale Uniunii Europene, care vor restricționa utilizarea tehnologiei de scanare de nouă generație în aeroporturile din întreaga Uniune, precum și în țările din Spațiul Economic European (SEE) Islanda, Elveția, Liechtenstein și Norvegia.
Așa-numitele scanere de tip C3 au fost adoptate pe scară largă în întregul bloc, în urma aprobării anterioare a certificării din partea UE. Deși sunt de aproximativ opt ori mai scumpe decât scanerele clasice cu raze X, acestea au fost prezentate ca aducând beneficii uriașe pasagerilor și aeroporturilor, accelerând procedurile de securitate aeroportuară și fluxul de pasageri. Toate acestea datorită standardelor de detecție care ar fi însemnat că pasagerii nu vor mai fi supuși limitărilor privind transportul de lichide și vor putea transporta dispozitive precum laptopurile, fără procesul incomod de a despacheta totul la punctele de securitate.

Deși se așteaptă ca această măsură să fie temporară, nu a fost anunțat niciun termen pentru ridicarea restricției de 100 ml. Aeroporturile vor trebui să angajeze personal suplimentar și să reconfigureze echipamentele în funcție de necesități. Vestea este o lovitură pentru aeroporturile care au investit deja în tehnologie, un angajament care, în unele cazuri, a presupus modificări majore ale infrastructurii și construcțiilor pentru a acomoda echipamentele mai grele în săli, precum și costuri de funcționare și întreținere mai ridicate.

Reprezentând peste 500 de aeroporturi membre din 55 de țări și facilitând 90% din traficul aerian comercial din Europa, directorul general al ACI Europe, Olivier Jankovec, și-a făcut cunoscute sentimentele.
"Acele aeroporturi care au fost primele care au adoptat această nouă tehnologie sunt puternic penalizate atât din punct de vedere operațional, cât și financiar. Acestea au luat decizia de a investi și de a instala scanere C3 cu bună credință, bazându-se pe faptul că UE a dat undă verde acestui echipament fără nicio restricție. Decizia de a impune acum restricții semnificative pentru utilizarea acestora pune sub semnul întrebării încrederea pe care industria o poate acorda actualului sistem de certificare al UE pentru echipamentele de securitate aeronautică. Trebuie să tragem învățăminte din această situație și să ne asigurăm că sistemul de certificare al UE oferă certitudinea juridică și stabilitatea operațională necesare în viitor."
Citește și asta
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!