Spania vrea să elimine taxele pentru bagajele de mână pe zborurile low-cost – schimbările ar putea ajunge și la noi Spania vrea să elimine taxele pentru bagajele de mână pe zborurile low-cost – schimbările ar putea ajunge și la noi
Foto: Shutterstock

2025-05-31

  • Drive
  • Check-in
  • Spania vrea să elimine taxele pentru bagajele de mână pe zborurile low-cost – schimbările ar putea ajunge și la noi

Spania vrea să elimine taxele pentru bagajele de mână pe zborurile low-cost – schimbările ar putea ajunge și la noi

În prezent, este ceva obișnuit ca operatorii aerieni low-cost să aplice o serie de taxe suplimentare, pe lângă prețul biletelor, pentru a compensa tarifele scăzute. Cu toate acestea, Spania ar putea pune capăt acestor practici, deoarece guvernul consideră că bagajul de mână este o componentă esențială a călătoriei, nu un accesoriu opțional. Oare ar putea acest conflict să conducă la o reglementare mai amplă la nivelul UE?

Este de așteptat să plătim diverse costuri suplimentare după achitarea biletelor de avion dacă dorim să călătorim cu o valiză suplimentară, la o companie aeriană low-cost. Acesta este motivul pentru care majoritatea oamenilor nici nu se gândesc să conteste taxele pentru bagaje. Însă, în Spania, cazuri similare au fost aduse în instanță de mai multe ori în ultimii ani, iar justiția pare să fie de obicei în favoarea consumatorului. De exemplu, recent, Ryanair a fost obligată să ramburseze aproximativ 147 de euro unui pasager spaniol pentru prejudiciul cauzat de taxele suplimentare pentru bagaje, pe o perioadă de cinci ani. În noiembrie 2024, un tribunal spaniol a amendat cinci companii aeriene – Ryanair, Vueling, EasyJet, Norwegian și Volotea – cu un total de 179 de milioane de euro pentru taxele percepute pentru bagajele de mână și rezervarea locurilor selectate.

Image
Foto: Shutterstock

Desigur, companiile aeriene susțin că toți pasagerii au posibilitatea de a lua gratuit un bagaj de mână, dar Spania nu a fost convinsă până acum, considerând că bagajul de mână este esențial pentru călătorie și nu ar trebui taxat suplimentar. Companiile aeriene, în special cele low-cost, permit de obicei doar bagaje gratuite care pot fi plasate sub scaune. La Ryanair, de exemplu, dimensiunea bagajului nu trebuie să depășească 40 x 25 x 20 centimetri, ceea ce nu este un standard foarte generos. Prin urmare, dacă dorești să călătorești pentru mai mult de 2-3 zile, vei fi nevoit să plătești suplimentar pentru a-ți aduce hainele, articolele de toaletă și alte obiecte esențiale.

Aceasta este exact ceea ce Spania contestă, susținând că aceste costuri ascunse sunt utilizate de companiile aeriene pentru a induce în eroare consumatorii. Deși tarifele aeriene sunt adesea ieftine, în realitate, o călătorie nu costă la fel de puțin ca biletul – fără a menționa penalitățile mari pe care pasagerii sunt obligați să le plătească pentru depășirea dimensiunilor permise. În astfel de cazuri, companiile aeriene aplică de obicei penalități stricte, impunând amenzi semnificative chiar și pentru depășiri minore ale dimensiunilor permise.

Prin urmare, este de înțeles că multe organizații europene de consumatori sunt de acord cu poziția Spaniei.
Image
Foto: Shutterstock

Potrivit ziarului The Guardian, Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC), care reprezintă aproximativ 44 de organizații de consumatori, a depus o plângere la Bruxelles, în luna mai, solicitând ca UE să investigheze șapte companii aeriene europene – inclusiv Ryanair, Wizz Air și EasyJet – cu privire la regulile lor de tarifare a bagajelor. Potrivit lui Agustín Reyna, directorul BEUC, sondajul lor a arătat că pasagerii se așteaptă ca prețurile să se aplice nu numai biletelor, ci și bagajului de cală, atunci când cumpără un bilet.

Image
Foto: Shutterstock

Normele UE prevăd doar că operatorii aerieni nu pot percepe taxe suplimentare pentru valize „de dimensiuni rezonabile”, astfel încât ar fi în avantajul atât al companiilor aeriene, cât și al consumatorilor dacă acest pasaj ar fi modificat pentru a include parametrii preciși. Cu toate acestea, normele UE conferă companiilor aeriene dreptul de a-și aplica propriile norme și prețuri, libere de orice politică. Nimeni nu știe încă dacă acțiunea Spaniei va schimba modul în care se zboară în Europa, însă, experții în dreptul aviației spun că este posibil ca disputa dintre consumatori și companiile aeriene să ducă, în cele din urmă, la creșterea tarifelor aeriene.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!