Sfaturi utile pentru ca fobia de zbor să nu preia controlul Sfaturi utile pentru ca fobia de zbor să nu preia controlul
Foto: Shutterstock

2024-05-25

  • Drive
  • Check-in
  • Sfaturi utile pentru ca fobia de zbor să nu preia controlul

Sfaturi utile pentru ca fobia de zbor să nu preia controlul

Cercetările au arătat că majoritatea pasagerilor anxioși se tem de turbulențe, care reprezintă totuși o parte naturală a zborului. Oricine a stat vreodată într-un avion, și-a dat seama că este suficient să treci printr-un nor pentru a simți turbulențe, iar dacă decolezi sau aterizezi pe coastă, în mod garantat vei avea parte de vânt, pe care îl vei simți chiar și din avion. De cele mai multe ori, acestea sunt părți scurte de care avionul trece rapid, dar se întâmplă și ca vibrațiile neplăcute să apară pe tot parcursul călătoriei – pentru aceste cazuri venim cu sfaturi.

​BAZEAZĂ-TE PE FAPTE!

Când avionul este prins de o furtună, primul lucru care trebuie să-ți vină în minte este că toate avioanele sunt proiectate să zboare cu ușurință prin turbulențe. Cel în care zbori este un vehicul inspectat în mod regulat, iar piloții sunt specialiști bine pregătiți, profesioniști, pe deplin antrenați pentru asta. Oricât de greu ar fi, bazează-te pe faptele clare că dezastrele aeriene sunt rare și că turbulențele și furtunile aeriene sunt evenimente obișnuite în aviație. Piloții te vor avertiza în prealabil despre turbulențe, dacă este necesar.

EXERCIȚII DE RESPIRAȚIE

Fă exerciții rapide de relaxare care te vor calma cu ușurință. Respirația lentă are un efect calmant asupra sistemului nervos și a tensiunii arteriale. Dacă ai o tehnică de meditație stabilită, o poți folosi și în aer. Poate ajuta să reciți în gând o poezie sau să cauți culori: de exemplu, încearcă să găsești 5 obiecte roșii, 5 galbene și 5 albastre în avion. Sau să numări înapoi de la 1.000, ideea este să îți distragi atenția de la cauza anxietății.

Foto: Shutterstock

FĂ ALTCEVA!

Profită de timpul de zbor și ascultă un podcast, citește, rezolvă un rebus, vezi un film. Dacă acestea nu te pot relaxa, conversează - este cea mai bună activitate pentru a te calma și, în cazul în care călătorești singur, dar ești cu adevărat speriat, nu ezita să-i spui persoanei care stă lângă tine că suferi de anxietate și că ar fi bine să vorbiți pentru a-ți distrage atenția.

ÎMPOTRIVA STĂRII DE RĂU

Cei care nu se tem de prăbușire, se tem, de obicei, să nu se îmbolnăvească în timpul zborului. Dacă începi să te simți rău, spune-i imediat însoțitorului de bord și cere-i un pachet de gheață, pe care îl sorbi încet. Pune pachetul de gheață și pe ceafă, este dovedit că ajută la depășirea senzației de greață. De asemenea, se întâmplă ca anxietatea să ducă la starea de rău, motiv pentru care merită să înveți o practică de meditație.

CERE AJUTOR!

Însoțitorii de zbor remarcă foarte rapid pasagerii îngrijorați sau încordați. Profesioniștii văd acest lucru și întreabă dacă pot ajuta. Dacă avionul nu este complet plin, întreabă însoțitorul de bord dacă te poți muta pe un loc din partea din față a avionului, unde vei simți mai puțin vibrația. Turbulențele se simt de obicei mai mult în zona aripilor și la capătul avionului. Te poate ajuta și dacă nu stai lângă o fereastră și nu vezi mișcarea avionului, plus că în acest caz ești mai aproape de culoar, iar stewardesele te pot liniști mai ușor, cu doar câteva cuvinte.

Foto: Shutterstock

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!