Pentru redeschiderea sa Notre-Dame optează pentru modernitate Pentru redeschiderea sa Notre-Dame optează pentru modernitate
Foto: Pixabay

2024-06-30

  • Drive
  • Cultură
  • Pentru redeschiderea sa Notre-Dame optează pentru modernitate

Pentru redeschiderea sa Notre-Dame optează pentru modernitate

Cu alegeri care au inclus un mobilier cu un design minimalist, veşminte liturgice colorate a la Mondrian şi artă contemporană, Notre-Dame de Paris a optat pentru modernitate înaintea redeschiderii sale din 8 decembrie. Rezervările pentru vizită, care va fi gratuită, se vor deschide cu o săptămână înainte de această dată pe site-ul catedralei şi prin intermediul unei aplicaţii dedicate.

Arhiepiscopul de Paris, monseniorul Laurent Ulrich, a prezentat reamenajare interioară a catedralei vechi de peste 860 de ani, devastată de incendiul gigantic din 15 aprilie 2019. Cu mai puţin de şase luni înainte de redeschidere, molozul şi dărâmăturile negre, fumegânde au făcut loc luminii unei pietre care şi-a recăpătat strălucirea şi splendoarea. Culorile decoraţiilor pictate ale capelelor sunt vibrante şi ar trebui să se potrivească cu cele ale "celor şapte noi tapiserii comandate de la Mobilier national şi cu cele ale celor şase vitralii contemporane, care vor fi instalate ulterior în cele şase capele din partea sudică a catedralei", a explicat rectorul catedralei, monseniorul Olivier Ribadeau Dumas. Nume precum Daniel Buren, Herve Di Rosa şi Yan Pei-Ming se regăsesc printre cele 110 de candidaturi depuse de duo-uri de artişti şi maeştri sticlari pentru proiectarea acestor vitralii contemporane.

Foto: Shutterstock

Când vor intra în catedrală, cei 15 milioane de viitori vizitatori aşteptaţi în fiecare an (faţă de 12 milioane înainte de incendiu) se vor bucura de o "experienţă culturală şi spirituală puternică", a dat asigurări rectorul. Un mobilier nou din bronz maro, sobru şi masiv, foarte stilizat, amintind de unele decoruri din serialul "Game of Thrones", este în curs de producţie la Drôme (sudul Franţei) şi urmează să fie instalat în noiembrie. Conceput de designerul Guillaume Bardet, el este compus dintr-un baptisteriu, un altar, un amvon, un scaun episcopal, scaune şi un tabernacol, plasat pe un alt altar desenat de arhitectul Viollet-le-Duc. Un "perete-relicvariu" contemporan din lemn de cedru şi pavele de sticlă care formează o aură, proiectat de Sylvain Dubuisson, va găzdui "coroana de spini a lui Hristos adusă de Sfântul Ludovic". Colaboratoarea sa, Ionna Vautrin, a imaginat între 1.500 şi 2.000 de scaune cu design perforat, din lemn masiv de stejar, deschis la culoare, pe care se vor aşeza credincioşii, precum şi bănci şi scaune pentru rugăciune, sobre şi "confortabile" conform celor care le-au încercat.

Ilustrație: Facebook

Traseul vizitei va beneficia de o nouă semnalizare în trei limbi (franceză, engleză, spaniolă) şi va merge de la nord (latura Sacré-Cour) la sud (latura Sena). În ceea ce priveşte ţinutele, preoţii, arhiepiscopii, episcopii şi diaconii vor purta veşminte liturgice concepute de designerul Jean-Charles de Castelbajac, care s-a inspirat din imensa cruce de aur din centrul catedralei Notre-Dame, care a scăpat de puterea devastatoare a flăcărilor. Aceasta se va regăsi, într-o formă stilizată, pe veşmintele preoţilor, care în unele cazuri vor fi decorate cu motive geometrice colorate, amintind de Mondrian. Catedrala şi-a recăpătat fleşa, toate structurile din lemn, o mare parte din acoperişul din plumb şi din ornamentele sale, precum şi cele două cruci aurite (fleşă şi cor) şi cocoşul.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!