2025-01-20
Aceste destinații își datorează faima filmelor și serialelor
Patrimoniul construit și natural al lumii continuă să inspire regizorii, care caută cele mai frumoase și unice locații pentru a-și filma producțiile. De exemplu, serialul „O zi” de pe Netflix a transformat insula grecească Paros într-o destinație de vis, în timp ce serialul „The White Lotus” a pus în lumina reflectoarelor Taormina din Sicilia. Iată 10 locații de film emblematice făcute celebre de filme și seriale TV.

Una dintre cele șapte noi minuni ale lumii, această ruină din deșert era relativ necunoscută înainte de lansarea filmului „Indiana Jones și ultima cruciadă” (1989). Și, chiar dacă nu este locul unde vei găsi Sfântul Graal, capodopera arhitecturală antică și împrejurimile sale sunt totuși un loc minunat pentru a face unele dintre cele mai frumoase fotografii pentru Instagram.

Cazul trilogiei „Stăpânul Inelelor” și al Noii Zeelande este poate cea mai bună ilustrare a modului în care o locație devine celebră datorită filmelor. În timp ce regiunea cunoscută în prezent ca parcul tematic Hobbiton, a fost Pământul de Mijloc, „rolul” ținutului Mordor a fost jucat de peisajul vulcanic arid al Parcului Național Tongariro.

În prezent unul dintre cele mai cunoscute puncte de reper din Statele Unite, capetele celor patru președinți americani au fost sculptate pe Muntele Rushmore între 1927 și 1941. Prin urmare, a fost o noutate absolută la momentul thrillerului lui Alfred Hitchcock din 1959, „La nord, prin nord-vest”, iar după lansarea filmului, tot mai mulți oameni au venit să vadă stâncile din Dakota de Sud, care au apărut de atunci în multe alte filme.

Realizat în 1942, „Casablanca” este una dintre cele mai faimoase și populare drame romantice din istoria filmului. Aceasta a făcut orașul port marocan nu numai celebru în întreaga lume, ci și una dintre cele mai dorite destinații. Prin urmare, este deosebit de dezamăgitor faptul că întregul film, realizat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost filmat într-un studio de la Hollywood – un fapt care nu a contat pentru călători, deoarece Casablanca încă este una dintre cele mai renumite destinații turistice din Maroc.

Ouarzazate, de lângă Marrakech, a fost decorul unor filme precum „Lawrence al Arabiei” (1962), „Mumia” (1999), „Gladiatorul” (2000) și „Regatul Cerului” (2005), printre altele. A apărut chiar și în câteva episoade din „Urzeala Tronurilor”, ca Astapor din Essos.

Filmele Harry Potter au stimulat turismul în unele părți ale Insulelor Britanice. Nu numai legendarul viaduct Glenfinnan a înregistrat o creștere a traficului de la lansarea filmelor, ci și Castelul Alnwick. Clădirea din Northumberland, care datează din secolul al XI-lea, apare în primul film din seria atât de populară în toată lumea.

Nu numai orașele, ci și locațiile individuale din cadrul acestora pot deveni celebre grație filmelor. Gara King's Cross din Londra este atât de populară datorită filmelor Harry Potter și a ajuns atât de mare încât liniile 9 și ¾ au fost adăugate la o secțiune a sa.

Acest oraș portuar croat de pe malul Mării Adriatice este un prim exemplu al impactului turistic al filmelor și serialelor. Dubrovnik a fost prezentat în numeroase filme, cel mai faimos dintre acestea fiind în mod clar „Urzeala Tronurilor”. Scenele din capitala celor Șapte Regate, King's Landing, au fost filmate în locația croată.

Hawaii a fost întotdeauna un adevărat paradis turistic, dar „Jurassic Park”, lansat în 1993, a jucat un rol incontestabil în creșterea interesului pentru arhipelagul din Pacific. De exemplu, heliportul din film era la cascada Manawaiopuna de pe insula Kauai, dar în prezent este aproape imposibil de vizitat, deoarece zona este proprietate privată. O singură companie de transport aerian a primit permis de aterizare, astfel încât organizarea unei vizite, deși nu este imposibilă, este extrem de dificilă.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!