2024-02-16
Turiștii se pot alătura ciobanilor nomazi din Italia
Tradiția străvechii pastorale nomade este pe cale de dispariție, dar ciobanii de pe munții din Italia mai urmează încă schimbarea anotimpurilor împreună cu turmele lor. Turiștii care doresc să se desprindă de civilizație pot împărtăși stilul lor de viață.
În nordul Italiei, în fiecare primăvară, ciobanii își conduc turmele sau cirezile pe versanții Alpilor, pentru ca animalele să poată pășuna pe iarbă proaspătă toată vara. Deși în mileniul al treilea transhumanța nu mai este cea mai eficientă (din punct de vedere al costurilor), cultivarea tradiției este benefică nu doar pentru animale, ci și pentru omul modern.
Foto: Instagram
Max Jones, fondatorul organizației Up There the Last, a experimentat pe propria-i piele beneficiile peisajului alpin și munca fizică ușoară a unui om care a scăpat de agitația lumii. "Cumva, instinctiv, tânjim să ieșim în natură. Ascultând talăngile vacilor sau ale oilor și concentrându-te asupra turmelor, te poți lăsa complet prins de moment și te poți pierde în el", a declarat Jones pentru Adventure. Vizitatorii pot, de asemenea, să guste la propriu din acest mod de viață cu accent pe producția de hrană.Max Jones a crescut în Biella, Piemont, în Alpii italieni, iar ca adult a fost un participant regulat la momentele transhumanței. Scopul său în înființarea Up There the Last a fost acela de a aduce oamenii mai aproape de alimentele pe care le consumă (cum ar fi brânza și salamul) și de a conștientiza importanța muncii fermierilor care le produc.
Foto: Instagram
Proiecte similare încep să fie lansate în număr mic, dar în creștere, deoarece doar câțiva ghizi din întreaga lume sunt implicați în astfel de excursii, cum ar fi Village Ways în Himalaya sau Pannier în Pirinei. Directorul general al primului spune că programul lor de transhumanță a fost un succes pentru comunitatea locală, aducând nu numai venituri suplimentare pentru păstori și fermieri, ci și mândrie și recunoaștere.
Cu toate acestea, Jones subliniază, de asemenea, că acest mod de viață nu ar trebui să fie idealizat, deoarece chiar și în lumea modernă de astăzi este incredibil de dificil să trăiești în astfel de condiții. "Trebuie să fim foarte atenți, pentru că ultimul lucru pe care ni-l dorim este ca o grămadă de ghizi să profite de "experiența autentică", pentru că transformă ceea ce este cu adevărat aproape sacru într-o simplă marfă", spune Max Jones, care afirmă că scopul final este de fapt acela de a-i determina pe consumatori să privească mai atent la procesul de producție alimentară, să încetinească și să se conecteze cu natura.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!