2024-09-20
Călătorii de neuitat: 6 linii de cale ferate, care trec prin munți și oferă priveliști spectaculoase
Multe dintre căile ferate ale lumii nu sunt doar un mijloc de transport, ci și o experiență de neuitat în sine. Aceste călătorii te poartă prin peisaje uluitoare, unde drumul este la fel de captivant ca și destinația. Fie că este vorba de trenuri care șerpuiesc printre vârfuri muntoase înalte sau de cele care străbat păduri dense și platouri, fiecare dintre rutele de mai jos oferă o experiență unică pentru căutătorii de aventură și pentru iubitorii de natură.
Mare favorit al turiștilor, acest tren circulă între Chur și Tirano, trecând prin St. Moritz și Lugano. Este un „expres” doar cu nume, referindu-se mai ales la faptul că rezervarea locurilor în avans este obligatorie. De fapt, viteza este una de croazieră, dar nimeni nu regretă acest lucru. Locurile din vagoanele cu geamuri panoramice sunt ocupate mai ales de turiștii care chiar vor să se bucure cât mai mult de peisajul alpin uluitor.
Linia de cale ferată lungă de 1.956 kilometri leagă Xining, centrul provinciei Qinghai, de Lhasa, capitala Tibetului, trece prin Pasul Tanggula, cel mai înalt punct feroviar din lume, la 5.072 de metri deasupra nivelului mării și prin gara Tanggula, deținătoarea recordului mondial în ceea ce privește altitudinea. În prezent, pe această linie circulă trenuri speciale și pentru toți pasageri sunt asigurate măști de oxigen.
Îmbarcarea în trenul cu aburi pe calea ferată cu ecartament îngust între Durango și Silverton este o adevărată excursie istorică de-a lungul râului Animas, între vârfurile impozante ale Munții Colorado. Cu siguranță vei experimenta o mostră din atmosfera fostului Vest Sălbatic!
Ceea ce lipsește faimoasei locomotive din Argentina, La Trochita (în traducere „linie îngustă”), în materie de lux se compensează prin priveliști uluitoare. Locomotiva de epocă cu aburi străbate un peisaj captivant între Esquel și Nahuel Pan, în Anzii argentinieni, în timp ce pasagerii călătoresc în vagoane atât de înghesuite încât abia poți sta în picioare în ele. Vechile sobe pe lemne mențin căldura în tren, care trebuie să oprească în mod regulat când vânturile puternice se abat asupra traseului uimitor. Deci nu lipsește nici adrenalina!
Linia leagă cele mai mari două orașe din țara scandinavă, Oslo și Bergen. Finalizată în 1909, construcția a fost o performanță inginerească la vremea sa. Faptul că faimosul explorator polar norvegian Roald Amundsen se pregătea intens pentru expedițiile sale în această zonă, la acea vreme, spune multe despre duritatea condițiilor locale. În medie, trenurile electrice din secolul XXI au nevoie de 6 -7 ore pentru a parcurge cei 496 de kilometri, dar călătoria este o experiență unică. În total, trenurile traversează 182 de tuneluri între cele două terminale, cu peste 10 kilometri între ele.
Linia cu ecartament îngust trece prin Himalaya, la poalele celor mai impunători munți ai lumii. Drumul oferă priveliști uluitoare și o călătorie la înălțimi amețitoare: Kalka se află la 665 de metri, iar Shimla la 2.076 de metri deasupra nivelului mării.
Citește și asta
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!