Cele mai vechi locuințe din Italia sunt ascunse în acest uimitor oraș săpat în stâncă Cele mai vechi locuințe din Italia sunt ascunse în acest uimitor oraș săpat în stâncă
Foto: Shutterstock

2025-01-20

  • Drive
  • Destinații
  • Cele mai vechi locuințe din Italia sunt ascunse în acest uimitor oraș săpat în stâncă

Cele mai vechi locuințe din Italia sunt ascunse în acest uimitor oraș săpat în stâncă

Din cauza Anului Sfânt Jubiliar, Roma se așteaptă la peste 30 de milioane de vizitatori în 2025, ceea ce ar putea conduce la o aglomerație și mai mare decât de obicei. Așadar, merită să amâni călătoria în Orașul Etern, dar, din fericire, există o mulțime de alte orașe italiene minunate de vizitat, inclusiv fabulosul Matera, cunoscut pentru casele sale rupestre săpate în stâncă.

Acest oraș de munte din sudul regiunii Basilicata, la „talpa" cizmei italiene, este una dintre cele mai vechi zone locuite din Italia, iar principalele sale atracții sunt locuințele rupestre din cartierul istoric cunoscut sub numele de Sassi di Matera. Istoria locuințelor construite în stâncile platoului Murgia datează din epoca neolitică (mileniul VIII î.Hr.), când oamenii care locuiau aici au modelat peșterile naturale în funcție de nevoile lor.

Image
Foto: Shutterstock

În ciuda poziției sale avantajoase, Matera nu a devenit niciodată un punct strategic important al imperiului în epoca romană, iar începând cu Evul Mediu a început să decadă. În secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, locuințele din peșteri au devenit un simbol al sărăciei, iar zona era una dintre cele mai sărace din Italia. Deoarece situația a rămas neschimbată în secolul al XX-lea, guvernul italian a evacuat locuitorii din Sassi în anii 1950, iar cartierul a rămas nelocuit timp de decenii.

Abia în anii 1980 a început o renaștere, iar în 1993 Sassi di Matera a fost declarat sit al patrimoniului mondial UNESCO.
Image
Foto: Shutterstock

De atunci, a devenit o destinație turistică populară, fiind chiar votată Capitala europeană a culturii în 2019. Cu toate acestea, încă este mai puțin vizitată decât orașe precum Florența sau Roma. De altfel, în Matera, nu doar locuințele rupestre sunt interesante, ci și bisericile, de asemenea săpate în stâncă, dintre care San Pietro Barisano, cu frescele sale superbe, este cea mai notabilă. Interesant este și sistemul de cripte subterane. În centrul orașului, vizitează Fortăreața Tramonano și parcul său, iar de acolo, fă o scurtă plimbare până la Muzeul Național Matera.

Image
Foto: Shutterstock

Punctul de observație Belvedere di Piazza Giovanni Pascoli este cel mai bun loc pentru realizat fotografii, iar Parcul Regional Murgia Materana oferă oportunități excelente de drumeții. Cele 7.000 de hectare de verdeață, cu peșteri, defilee și formațiuni stâncoase adăpostesc peste 1.200 de specii de plante, dar și animale precum pisica sălbatică, șoimul, mistrețul și vânturelul mic, emblema parcului. O altă opțiune excelentă de drumeție este Lacul San Giuliano din apropiere și rezervația înconjurătoare cu același nume, iar coasta se află la aproximativ 45 de minute de mers cu mașina de Matera.

Image
Foto: Shutterstock

Dacă te-ai săturat de plimbări, întoarce-te la restaurantele din centrul orașului și asigură-te că încerci specialitatea locală, pâinea Matera (Pane di Matera), făcută din grâu dur din Basilicata, adesea servită cu salată cialledda. Pentru început, comandă focaccia Matera, iar pentru felul principal, pignata, preparată de obicei cu miel sau cârnați lucanica. După aceea, un vin roșu local (Aglianico del Vulture) este un bun acompaniament, urmat de deserturi precum strazzate (biscuiți cu migdale și cacao) și cartellate (tort spiralat cu miere).

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!