2023-12-03
Gelati, una dintre cele mai mari mănăstiri ortodoxe medievale
Mănăstirea Gelati fost înfiinţată în 1106, fiind una dintre cele mai mari mănăstiri ortodoxe, deopotrivă centru de ştiinţă şi educaţie prin academia care a găzduit unul dintre cele mai importante centre culturale ale Georgiei. Întreaga proprietate, de 4,2 hectare, găzduieşte situl inclus din 1994 în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Foto: Unsplash
Regele David al IV-lea (1089-1125) a fost cel care a început construcţia mănăstirii Gelati în 1106 în apropierea capitalei Kutaisi a statului georgian pe un deal în apropierea râului Tskaltsitela. Biserica principală a fost definitivată în 1130. Alte biserici au fost adăugate mănăstirii în secolul al XIII-lea şi începutul secolului al XIV-lea. Este decorată cu picturi murale ce acoperă perioada secolelor XII-XVII şi conţine un frumos mozaic din secolul al XII-lea în absida bisericii principale care înfăţişează Fecioara cu Pruncul având alături doi arhangheli.
Foto: Flickr
Arhitectura sa impresionantă, decoraţiunile excepţionale, dimensiunile şi calitatea spaţială clară oferă o expresie vie a limbajului artistic al arhitecturii perioadei de aur georgiene, îmbinate aproape mistic la împrejurimile intacte permit suprinderea uniunii dintre arhitectură şi natură.
Gelati nu a fost doar o mănăstire ci și un important centru de ştiinţă şi educaţie. Reprezenta, de asemenea, un important centru de redactare, prin binecunoscutul ''scriptorium'', cum era denumit în epocă, unde călugării transcriau manuscrise. Printre numeroasele cărţi realizate aici, cea mai cunoscută este o evanghelie de secol XII, aflată la Centrul Naţional de Manuscrise.
Având statutul de mănăstire domnească, Gelati include în proprietate terenuri extinse, însă adevărata podoabă rezidă în multitudinea icoanelor, dintre care se diferenţiază uimitoarea icoană a Fecioarei din Khakhuli, găzduită în prezent de Muzeul Naţional al Georgiei.
Este o operă arhitecturală, caracterizat de blocurile mari de piatră fasonate lin, proporţii echilibrate perfect, decoraţiuni exterioare şi arcade pătrunzătoare. Biserica principală este unul dintre cele mai importante exemple ale tipului arhitectural cruce în pătrat care a avut un rol exponenţial pentru arhitectura bisericească a creştinismului estic începând cu secolul al VII-lea. Biserica este singurul monument medieval din întreaga regiune istorică a Asiei Minor Estice şi din Caucaz care încă deţine cel mai bine păstrat mozaic, similar celor bizantine şi include, deopotrivă, cea mai mare colecţie de picturi din perioada Evului Mediu Bizantin Mijlociu şi Târziu din Georgia.
Foto: Unsplash
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!