2024-09-21
6 orașe înghițite de mare, pe care le poți vizita oricând
Orașe scufundate odinioară pot fi găsite peste tot în lume și, în timp ce unele locuri necesită un costum de scafandru, altele nu au nevoie de o imersiune în adâncurile mărilor și oceanelor. Pe măsură ce nivelul mărilor continuă să crească pe viitor, s-ar putea să vedem din ce în ce mai multe orașe scufundate - dar există câteva care pot fi vizitate și în prezent.
Descoperit în 1967, Pavlopetri este considerat cel mai vechi oraș scufundat din lume: oamenii de știință au urmărit istoria sa până în anul 2800 î.Hr. Zona a fost probabil scufundată de cutremure și de creșterea nivelului mării în jurul anului 1000 î.Hr. Situat în sudul Peloponezului, vizavi de Creta, orașul oferă călătorilor o ocazie unică de a pătrunde în viața de zi cu zi a unei așezări din epoca bronzului. În plus, nu este nevoie de aptitudini de scufundare pentru a vizita vestigiile din Pavlopetri, alcătuite din străzi, clădiri și morminte, pentru că apa limpede facilitează explorarea cu un simplu echipament de snorkelling.
Unul dintre cele mai faimoase orașe scufundate din lume a fost cândva un port de pirați aglomerat, dar în 1692 totul s-a schimbat. Un cutremur violent a spălat solul nisipos de sub Port Royal, făcând ca aproximativ două treimi din oraș să fie înghițite de mare. Port Royal este considerat unul dintre cele mai interesante situri arheologice subacvatice din era modernă și poate fi vizitat și de turiști. Explorând ruinele ne putem apropia de lumea piraților din secolul al XVII-lea, iar în muzeul din apropiere sunt expuse artefactele și comorile dezgropate de cercetători.
Cunoscut adesea sub numele de „Orașul Leului”, Shi Cheng a fost fondat de dinastia Han în urmă cu peste 2.000 de ani, dar în 1959, autoritățile chineze au decis în mod deliberat să scufunde orașul în adâncurile lacului Qiandao pentru construirea unui baraj pe râul Xin'an. Orașul a intrat pentru prima dată în atenția scafandrilor după 2001, iar de atunci a devenit o destinație populară. Străzile, clădirile și gravurile leilor din Shi Cheng, care se află la aproximativ 40 de metri sub suprafața lacului, au supraviețuit în condiții excelente datorită apei dulci și lipsei de lumină.
În perioada sa de glorie - în epoca romană - Baiae, lângă Napoli, era un oraș stațiune locuit de cetățeni bogați, iar astăzi este unul dintre cele mai ușor accesibile orașe subacvatice de pe Pământ. Sistemul complex de canalizare subterană al orașului a făcut din acesta unul dintre cele mai moderne centre balneare din Imperiul Roman, iar urmele băilor pot fi văzute și astăzi. În cele din urmă, dispariția localității de coastă a fost cauzată de activitatea vulcanică și de mișcările mării. Ruinele, decorate cu podele din mozaic și sculpturi impunătoare, pot fi explorate cu bărci cu fund de sticlă și în expediții de scufundări.
Orașul Thonis sau Herakleion, cum este cunoscut în limba greacă, a fost fondat în secolul al VIII-lea î.Hr. la est de Alexandria, pe ceea ce este acum Golful Abu Qir. A fost un port plin de viață timp de secole, până când în jurul anului 800 d.Hr., dezastrele naturale și creșterea nivelului mării i-au pecetluit soarta. Orașul scufundat a fost descoperit în 2000 de arheologul Franck Goddio și echipa sa, care au găsit artefacte interesante, statui uriașe, sfincși și diverse obiecte religioase. Acum și călătorii se pot cufunda în ruinele orașului antic.
Orașul stațiune care împodobește țărmurile lacului Epecuén a fost scufundat nu cu mult timp în urmă, în noiembrie 1985, când ploile abundente au făcut ca barajul care proteja lacul să se distrugă. Satul a fost ținut captiv de apă timp de aproximativ 25 de ani, dar în 2009 apele lacului au început să se retragă, readucând părți din oraș pe uscat. Cu toate acestea, apa sărată a provocat daune majore clădirilor, dar străzile sunt încă mai mult sau mai puțin vizibile.
Citește și asta
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!