Café Central – cafeneaua istorică din Viena Café Central – cafeneaua istorică din Viena
Foto: Café Central

2024-04-18

Café Central – cafeneaua istorică din Viena

Situat în luxosul Palat Ferstel, construit în stil neo-renascentist, de pe Herrengasse 14, Café Central a fost deschis în anul 1876, iar la începutul secolului al XX-lea devenise cel mai important centru al vieţii culturale şi intelectuale din Viena. Inițial, clădirea proiectată de Heinrich von Ferstel a fost sediul Băncii Austro-Ungare și a bursei de la Viena. Legendara cafenea literară a fost cândva locul de întâlnire preferat al vienezilor și străinilor care vizitau orașul – și a rămas și în zilele noastre.

Foto: Café Central

Franz Kafka, Theodor Herzl, Sigmund Freud, Arthur Schnitzler erau clienți obișnuiți, dar au trecut pe aici și Lenin, Hitler sau Stalin. Lev Troțki a locuit la Viena ca emigrant și a fost, de asemenea, un oaspete obișnuit al cafenelei – potrivit legendei, de aici a organizat revoluția izbucnită în 1917 în Rusia. În epoca de glorie a Monarhiei Austro-Ungare, când Café Central a fost pincipalul loc de întâlnire al artiștilor și celebrităților care trăiau la Viena, soseau aici 250 de ziare în 22 de limbi diferite.

Foto: Café Central

Primii proprietari ai cafenelei au fost frații Pach, care de la bun început s-au asigurat ca această cafenea să fie cu adevărat un loc „central” printre cafenelele vieneze: pe lângă cafea, oaspeții erau așteptați cu bucătăria vieneză clasică și produse de patiserie de înaltă calitate. Café Central însă nu a fost în frunte doar din punctul de vedere al calității – a fost și prima cafenea care a permis prezența doamnelor venite singure, neînsoțite de bărbați.

Foto: Café Central

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a fost grav avariată, iar cafeneaua a fost închisă timp de 40 de ani și s-a redeschis din nou abia în 1982, după o renovare extrem de temeinică. Cafeneaua este una dintre preferatele turiștilor din străinătate – ospătarii servesc 320 de mii de cești de cafea pentru aproape jumătate de milion de oaspeți pe an. Specialitatea casei poartă numele locului, Café Central, fiind o cafea neagră aromată cu lichior de caise și ornată cu frișcă. Ar fi o greșeală să ratăm prăjiturile făcute în cofetăria proprie a cafenelei, în special faimosul Apfelstrudel vienez (ștrudelul de mere), care este foarte îndrăgit de oaspeți.

Foto: Café Central

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!