6 feluri de cartofi prăjiți din lumea întreagă 6 feluri de cartofi prăjiți din lumea întreagă
Foto: Unsplash

2024-09-16

6 feluri de cartofi prăjiți din lumea întreagă

Cartofii prăjiți sunt, fără îndoială, una dintre cele mai populare mâncăruri din lume. Probabil de origine belgiană, în prezent face parte din gastronomia aproape a fiecărei națiuni, astfel că există multe variante. Am ales câteva dintre ele din întreaga lume.

Chipsi Mayai (Tanzania)
Image
Foto: Shutterstock

Mâncarea stradală tanzaniană este rezultatul îmbinării omletei cu cartofii prăjiți tradiționali. Aceasta vine preparată prin presărarea cartofilor prăjiți și apoi turnarea unui ou bătut deasupra. Acesta din urmă, desigur, este adesea însoțit de o varietate de legume, de obicei ceapă, roșii sau ardei californian. Cel mai adesea sunt serviți cu salate.

Slaptjips (Africa de Sud)
Image
Foto: Wikimedia

În versiunea sud-africană, numită slaptjips, cartofii sunt mai întâi înmuiați în apă, apoi prăjiți în ulei și li se adaugă oțet și sare. Acești cartofi sunt baza popularului street food cunoscut sub numele de „The Gatsby”, în care slaptjips sunt plasați între două chifle, însoțiți de carne, brânză, ouă și salată.

Salchipapa (Peru)
Image
Foto: Shutterstock

Cele două ingrediente de bază ale uneia dintre cele mai populare mâncăruri stradale din America Latină sunt cartofii prăjiți și cârnații. Aceștia din urmă sunt tăiați felii și așezați deasupra cartofilor, apoi acoperiți cu diverse sosuri, cum ar fi ketchup sau sos de chilli.  

Truk'i Pan (Curaçao)
Image
Foto: Quality Truk'i Pan

Tradus literal ca un „camion de sandvișuri”, acest preparat este fast-food-ul de seară caracteristic națiunii insulare din Caraibe. Cartofii sunt de obicei serviți cu o varietate de carne, creveți, midii, salată sau pâine, acoperiți cu sos de arahide, pico de gallo sau chimichurri.

Moules-Frites (Belgia)
Image
Foto: Wikimedia

Mâncarea națională a Belgiei este preparată după o rețetă foarte simplă: cartofii prăjiți sunt serviți cu midii negre. Singurele variații sunt condimentele și legumele adăugate, care reflectă obiceiurile regiunii - versiunile cu eșalotă, smântână sau vin alb sunt cele mai frecvente.

Furaido Potato (Japonia)
Image
Foto: PICRYL

Cartofii prăjiți au fost introduși în Japonia de către marinarii olandezi în secolul al XVI-lea și sunt cunoscuți în prezent sub denumirea de „furiado potato”. În națiunea insulară asiatică cartofii sunt aromați cu amestec de condimente furikake, care include alge marine și semințe de susan.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!