2024-11-05
Cea mai veche rețetă din lume a fost dezvăluită! Oricine poate face tocana babiloniană
Cele mai vechi rețete din lume fascinează istoricii culinari de zeci de ani și, deși mulți consideră că o colecție romană este cea mai veche carte de bucate, au supraviețuit rețete din epoci mult mai vechi. Acestea au fost sculptate pe tăblițe de lut de către locuitorii din Mesopotamia antică, iar unele sunt surprinzător de bune de preparat chiar și astăzi.
A existat mult timp o dezbatere între istoricii gastronomi cu privire la cea mai veche carte de rețete din lume. Unii consideră că prima carte de rețete este „De re coquinaria” a romanului Marcus Gavius Apicius. Cartea originală a apărut în secolul I d.Hr, dar versiunea care a ajuns până în zilele noastre datează din secolul al V-lea d.Hr. Alții atribuie meritul primei cărți de bucate babilonienilor, care și-au scris rețetele preferate cu un mileniu înaintea romanilor. Arheologii au găsit, de asemenea, patru tăblițe de lut cu scriere cuneiformă în ceea ce se consideră a fi leagănul civilizației umane, în Mesopotamia antică (zona dintre râurile Tigru și Eufrat, în mare parte în Irakul de astăzi). Pe acestea au fost sculptate rețetele a zeci de tocănițe, plăcinte și supe.
Cercetătorii au fost mult timp fascinați de aceste „cărți de bucate” antice, deși, până de curând, foarte puțini oameni au văzut prețioasele artefacte. Colecția babiloniană, care include aproximativ 45.000 de tăblițe, sculpturi și alte artefacte, a fost adăpostită în Sterling Memorial Library de la Universitatea Yale încă din anii 1930. Anul acesta însă, ele vor fi expuse la Muzeul Pabody din Yale, redeschis după patru ani, ai cărui curatori doresc să facă aceste artefacte antice cât mai accesibile. Rețetele de pe tăblițele de lut au fost recreate de restauratorul și bucătarul Mohamed Hafez, cu ajutorul curatorilor muzeului. Acesta spune că, în timp ce unele rețete au reușit foarte bine pentru că au fost copiate aproape perfect, altele nu au fost foarte gustoase. Motivul este că cei care au scris rețetele se bazau probabil pe experiența oamenilor vremii și, prin urmare, omiteau adesea informații esențiale privind modul de preparare a mâncărurilor. Doar recrearea tocăniței de miel babiloniene a fost un succes, așa că iată rețeta.
INGREDIENTE (4 PORȚII)
- 500 g pulpă de oaie sau miel
- 60 g praz
- 2 căței de usturoi
- 1 ceapă roșie
- 100 g eșalotă persană sau ceapă verde
- 500 g sfeclă roșie
- 100 g rucola
- 50 g coriandru proaspăt
- 50 g praz uscat
- 250 ml bere blondă
- 120 ml apă
- 1 linguriță de chimen măcinat
- sare, piper după gust
MOD DE PREPARARE
- Se zdrobesc usturoiul și prazul într-un mojar, apoi se pun deoparte.
- Se condimentează carnea cu sare și piper, apoi se taie felii și se rumenește într-o tigaie largă și adâncă, până când toată apa s-a evaporat.
- Se adaugă ceapa tăiată felii și se prăjește până devine translucidă, apoi se pun ceapa eșalotă și chimenul. Se adaugă sfecla roșie, rucola și coriandrul proaspăt și se prăjește totul la foc mediu, până când partea verde a cepei se înmoaie și amestecul are o aromă plăcută. Se toarnă apoi berea și apa și se aduce la fierbere.
- După aceea, se reduce focul și se toarnă amestecul de usturoi și praz, după care se lasă totul să fiarbă timp de aproximativ o oră.
- Este gata când carnea e fragedă, iar sosul e cremos și gros. Se servește cu bulgur sau cu pâine plată.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!