Chiar dacă nu este foarte cunoscută la noi, această băutură ciudată face furori în Lituania de secole Chiar dacă nu este foarte cunoscută la noi, această băutură ciudată face furori în Lituania de secole
Foto: Shutterstock

2025-04-27

  • Drive
  • Gastronomie
  • Chiar dacă nu este foarte cunoscută la noi, această băutură ciudată face furori în Lituania de secole

Chiar dacă nu este foarte cunoscută la noi, această băutură ciudată face furori în Lituania de secole

Dulce, ușor acidulată și plină de probiotice, gira – una dintre băuturile naționale ale Lituaniei – este un tonic fermentat slab alcoolizat, consumat în special în lunile mai reci. În ultimii ani, această băutură tradițională se află într-o veritabilă renaștere, redescoperită de fabricile de bere artizanale și de brandurile moderne de tip kombucha.

Deși bucătarul-șef al restaurantului Demoloftas din Vilnius – local premiat cu o stea Michelin – folosește gira dulce și acrișoară în preparatele sale, băutura se găsește mai ales în gospodării și mai puțin pe mesele restaurantelor rafinate. În Lituania, gira este adesea savurată ca băutură răcoritoare de vară, dar datorită compoziției sale este folosită și ca remediu tradițional pentru durerile de gât, în timpul iernii.

Image
Foto: Shutterstock

Nu este de mirare dacă nu ai auzit niciodată de gira, deoarece în nord-estul Europei este cunoscută mai ales sub numele de kvass: o băutură fermentată din cereale, fructe sau legume, populară în țările baltice și slave.

În mod tradițional, în Lituania, gira era o băutură preparată în casă, din resturile de pâine de secară, care nu mai puteau fi folosite în alt mod. Procesul de fermentare nu doar că păstra nutrienții, ci și reducea pH-ul, eliminând bacteriile dăunătoare

- a explicat pentru BBC istoricul berii și campionul somelier al Lituaniei din 2023, Tomas Josas. Rețeta clasică presupune prăjirea sau uscarea pâinii de secară, apoi înmuierea acesteia în apă clocotită. După răcire, se adaugă zahăr – uneori sub formă de stafide – pentru a declanșa fermentarea naturală. Lichidul se răcește din nou, se filtrează și se îmbuteliază, rezultând o băutură acidulată, slab alcoolizată (până la 1,2%), asemănătoare kombucha.

Prezentă pe mesele de Crăciun și Paște, gira este bogată în probiotice benefice pentru sistemul digestiv și imunitar. Nu e întâmplător că în gospodăriile baltice era folosită ca remediu natural pentru răceală, amestecată cu miere, plante medicinale și ghimbir. Gira avea inițial un gust foarte acru, dar în secolul XX, odată cu răspândirea zahărului, gustul a devenit mult mai dulce. Apariția băuturilor carbogazoase internaționale, precum cola, a influențat această transformare – producătorii locali au început să îndulcească gira în speranța că va deveni mai atractivă. Totuși, în lipsa unei campanii puternice de promovare, gira nu a ajuns la popularitatea kombucha, care este astăzi bine poziționată pe piață, un simbol al stilului de viață sănătos. Situația începe însă să se schimbe: Josas remarcă faptul că, inspirate de succesul kombucha, tot mai multe branduri artizanale caută să reinventeze și să readucă gira în atenția publicului.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!