2025-04-03
Delicii nordice: 6 mâncăruri finlandeze surprinzătoare!
Deși nu este una dintre cele mai renumite bucătării din lume, gastronomia finlandeză este surprinzător de variată. Finlandezii au la dispoziție o gamă variată de ingrediente naturale, pe care le folosesc zilnic în preparatele lor. Iată câteva dintre cele mai populare mâncăruri pe care ar trebui să le încerci atunci când vizitezi Finlanda!

Peștele este un ingredient esențial în bucătăria finlandeză, iar una dintre cele mai populare rețete este haukipullat – chiftele de știucă. Acestea sunt preparate dintr-o pastă fină de pește amestecată cu ierburi și pesmet, apoi prăjite și servite cu un sos cremos de smântână și mărar. Sunt un preparat delicios și ușor, perfect pentru cei care doresc să descopere aromele locale.
Lihapiirakka este un produs de patiserie umplut cu orez fiert și carne de vită condimentată, la care uneori se adaugă șuncă sau ouă. Aluatul este fraged și punga de umplutură rezultată este prăjită sau coaptă. Disponibil în brutării și vândut ca mâncare stradală, este foarte sățios și perfect pentru un prânz rapid în timpul unui city break.
Deși sezonul fructelor de pădure este scurt în Finlanda, finlandezii iubesc căpșunele, afinele și coacăzele sub orice formă. Kiisseli este un preparat tradițional din fructe fierte, îngroșate cu amidon, care poate fi servit ca desert, supă dulce sau topping pentru alte preparate. Cel mai des este făcut din căpșune sau merișoare, dar există și variante cu zmeură sau afine.

Pirogul karelian, preparat tradițional din făină de secară (uneori amestecată cu grâu), este umplut cu un amestec sărat și poate fi găsit în majoritatea cafenelelor, brutăriilor și bufetelor de mic dejun din hoteluri. Este consumat în orice moment al zilei, fiind sățios și gustos. Umplutura tradițională conține piure de cartofi, orez sau morcovi, iar versiunile moderne includ brânză sau ouă. În ultimii ani, au apărut și variante dulci.

Finlandezii sunt mari iubitori de ciuperci și le conservă în saramură sau uscate. Un preparat tradițional este sienisalaatti, o salată de ciuperci în care acestea sunt tăiate fin și amestecate cu ceapă, smântână și uneori muștar. Se servește adesea alături de pâine de secară și este un aperitiv popular în sezonul rece.

Finlandezii sunt pasionați de lemn dulce, iar o variantă specială a acestuia este salmiakki – o versiune sărată, intensă, care poate părea surprinzătoare pentru cei care nu sunt obișnuiți cu ea. Salmiakki nu se găsește doar sub formă de bomboane, ci și în înghețată, băuturi și chiar lichioruri. Deși aroma este puternică, merită încercată, mai ales sub formă de desert rece.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!