2024-01-02
"Pizzaiuolo": arta napoletană a preparării pizza
Arta "Pizzaiuolo" napoletană este o practică gastronomică ce cuprinde patru faze diferite legate de prepararea aluatului şi coacerea acestuia în cuptorul cu lemne, care implică o mişcare de rotaţie a brutarului.
"Pizzaiuoli" din Napoli reprezintă o verigă vie pentru comunităţile în cauză. Există trei categorii principale - Maestrul Pizzaiuolo, Pizzaiuolo şi brutarul - precum şi familiile din Napoli care reproduc arta culinară în propriile case. Elementul cultural de preparare a pizza favorizează în mod spectaculos adunările sociale şi schimburile intergeneraţionale, cu "Pizzaiuolo" în centrul "bottega" (magazin, restaurant) împărtăşindu-şi măestria.

Foto: Facebook
În fiecare an, Asociaţia Pizzaiuolilor Napoletani organizează cursuri axate pe istorie, instrumente şi tehnici ale acestei arte culinare pentru a-i asigura în continuare viabilitatea. Cunoştinţele tehnice sunt, de asemenea, garantate în Napoli de către anumite academii, iar ucenicii pot învăţa arta preparării în familie. Cu toate acestea, cunoştinţele şi abilităţile sunt transmise în primul rând în "bottega", unde tinerii ucenici îi observă pe maeştri la locul de muncă, învăţând toate etapele şi elementele cheie ale meşteşugului.

Foto: Facebook
Pizza napoletana este cunoscută şi sub denumirea de pizza în stil Napoli, fiind preparată cu roşii şi brânză mozzarella. Există diferite variante ale ei, dar cea originală se numeşte pizza Margherita, şi respectă regulile esenţiale pentru ingrediente: roşii, mozzarella feliată, busuioc şi ulei de măsline extravirgin, uneori cu un strop de parmezan deasupra. Alte variante sunt: pizza marinara, care se face cu roşii, usturoi, oregano şi ulei de măsline extravirgin şi pizza Margherita DOP făcută cu roşii, mozzarella de bivoliţă din Campania, busuioc şi ulei de măsline extravirgin.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!