De la friptura de păun, până la tocana de stridii – acestea au fost cele mai râvnite preparate de Crăciun din istorie De la friptura de păun, până la tocana de stridii – acestea au fost cele mai râvnite preparate de Crăciun din istorie
Foto: Getty Images

2024-12-24

  • Drive
  • Gastronomie
  • De la friptura de păun, până la tocana de stridii – acestea au fost cele mai râvnite preparate de Crăciun din istorie

De la friptura de păun, până la tocana de stridii – acestea au fost cele mai râvnite preparate de Crăciun din istorie

Iată câteva preparate de Crăciun care astăzi par ciudate, dar care au fost savurate de strămoșii noștri.

Tocană de stridii

Stridiile nu au fost întotdeauna mâncarea celor bogați, mai ales în așezările din apropierea mării. Cele mai multe surse atribuie rețeta de tocană de stridii Marii Foamete Irlandeze din anii 1800, în urma căreia un număr mare de irlandezi au fost nevoiți să emigreze în Statele Unite. O tocăniță făcută din pește sărat, numită ling, făcea deja parte din tradiție, dar cum refugiații nu au putut să o găsească în State, au înlocuit-o cu stridii.

Cap de mistreț
Image
Foto: Getty Images

Începând cu secolul al XVI-lea, capul de mistreț era, de asemenea, un ospăț festiv. În timpul procesului de gătire, pe acesta se turna vin și era servit cu sos wassail, bogat în condimente precum scorțișoară, sirop de cireșe și ghimbir.

Frumenty

Terciul fierbinte, cunoscut sub numele de frumenty, era preparat în două moduri: în lapte pentru cei dornici de dulce și în bulion pentru cei cu gusturi sărate. Frumenty era, în principiu, o mâncare pentru cei săraci, așa că primele rețete nu includeau multe ingrediente. Cu timpul, însă, au fost adăugate ouă, zahăr, șofran și diverse condimente, adesea însoțite de carne de vânat sau pește.

Friptură de păun
Image
Foto: Getty Images

Dacă ai crezut că păunul este un animal prea frumos pentru a fi mâncat, te-ai înșelat. În Europa medievală, în special în Regatul Unit, carnea de păun era un preparat popular printre cei bogați. În Anglia, nu a fost scoasă complet din meniu până în secolul al XX-lea.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!