2024-08-25
Bucătăria creolă din capitala sambei - 4 rețete din Rio de Janeiro
Acolo unde cresc condimentele şi fructele exotice, bucătăria este şi ea spectaculoasă. Întrucât gusturile de aici sunt oarecum neobişnuite pentru noi, haideţi să fim deschişi către nou şi să ne lăsăm fermecaţi de atmosfera picantă şi pasionată din Rio de Janeiro.
Ingrediente: 2 avocado, 1 mango mare şi copt, 1 lingură miere, 2 linguri ulei de măsline sau de nuci, 2 linguri zeamă de lămâie, piper proaspăt măcinat, sare de mare, coriandru proaspăt.
CUM SE PREPARĂ:
- Avocado şi mango se curăţă de coajă şi se taie felii.
- Pentru dressing se amestecă zeama de lămâie, uleiul de măsline şi mierea, după care se condimentează cu sarea şi cu piperul proaspăt măcinat.
- Sosul preparat se toarnă peste feliile de fructe amestecând uşor, să nu se zdrobească.
- Se pune la frigider şi se serveşte în serile fierbinţi de vară – fără niciun adaos, sau cu carne la grătar.
- Se decorează cu frunze de coriandru proaspăt.

Ingrediente pentru aluat: 500 g făină, 200 g unt, 2 ouă, 1,5 dl apă, 1 linguriţă sare, jumătate linguriţă zahăr, 1 lingură oţet. Pentru umplutură: 2 pulpe de pui mai mari, 1 ceapă roşie, 1 căţel de usturoi, 1 ardei californian, 1 lingură pastă de roşii, sare, piper, puţin chimen, 120 g brânză topită, 150 g caşcaval răzuit, puţin unt.
CUM SE PREPARĂ:
- Ingredientele se frământă până la obţinerea unui aluat omogen care se pune la frigider pentru o oră.
- Între timp se prepară umplutura. Puiul condimentat se pune la cuptor, la 220°C grade, pentru cca 40 de minute, acoperit, până se înmoaie bine.
- Cepele se călesc într-o tigaie, se adaugă ardeiul feliat şi condimentele.
- Puiul prăjit se taie în bucăţi mici şi se căleşte împreună cu ceapa şi ardeiul, se adaugă pasta de roşii şi brânzeturile.
- Aluatul se ia din frigider şi se întinde subţire, de 1 mm. Se decupează cercuri de aproximativ 10-15 cm, pe marginea cărora se pune câte o linguriţă de umplutură. Celălalt capăt se unge cu ou bătut şi astfel se închid cercurile în jumătăţi.
- Semicercurile se presează la margini şi se ung cu ou bătut şi la exterior, pentru a căpăta o culoare aurie la copt.
- Se pun pe o tavă căptuşită cu hârtie de copt şi se coc la 180°C grade, timp de 20 de minute.
Ingrediente: 3 ştiuleţi de porumb tânăr, 1 ceapă roşie, 2 cartofi de mărime medie, 250 g carne de pui, 5 dl lapte, o lingură de unt, o jumătate de jalapeno fără sâmburi, sare, piper proaspăt măcinat, câteva fire de lămâiţă indiană. (Lămâiţa indiană se mai numeşte şi iarbă de lămâie şi nu este identică cu roiniţa noastră. Părţile mai moi ale plantei intră în consistenţa pastei de curry).
CUM SE PREPARĂ:
- Porumbul se spală, iar boabele se taie de pe ştiulete cu un cuţit ascuţit.
- Untul se topeşte într-o cratiţă, se pune ceapa tocată mărunt la călit.
- Cartofii se curăţă şi se taie cuburi mai mari, se adaugă la ceapa călită împreună cu porumbul şi jalapeno.
- După 5 minute se adaugă carnea de pui tăiată cubuleţe şi se toarnă 5 dl apă sau supă de pui peste, aşteptând să dea în clocot.
- Se adaugă laptele, sarea, piperul şi firele de lămâiţă întregi – acestea se scot după câteva minute şi se pun deoparte pentru ornament.
- Dacă s-a veştejit un pic, să o ţinem în apă înainte de a o folosi.
- Supa se fierbe la foc încet, iar când totul s-a înmuiat, se dă prin mixer cam două treimi din cantitate, după care se amestecă cu restul supei: astfel va deveni o supă cremă cu o consistenţă plăcută.

Ingrediente: 300 g ceafă de porc, 100 g bacon, 1 ceapă roşie, 4 căţei de usturoi, 200 g fasole neagră, 200 g fasole roşie, 1 portocală, frunze de dafin, sare, piper proaspăt măcinat, apă, ulei de măsline.
CUM SE PREPARĂ:
- Se curăţă cepele şi se mărunţesc, după care se pun la călit într-o oală mai adâncă.
- Se adaugă baconul tăiat fâşii, apoi carnea tăiată cubuleţe. Se prăjeşte carnea pe toate părţile, după care se asezonează cu sarea, dafinul şi piperul.
- Dacă optăm pentru fasole din conservă, se aruncă zeama din conservă şi se pun doar boabele de fasole la carne. Totul se acoperă cu cca 2-3 dl apă şi se fierbe la foc mic până la o consistenţă cremoasă. La nevoie, apa evaporată se completează şi se amestecă din când în când.
- Se serveşte cu portocale, iar pentru garnitură se fierbe orez jasmin.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!