Totul despre băutura națională japoneză: sake – ce este, cum se produce și cum se consumă Totul despre băutura națională japoneză: sake – ce este, cum se produce și cum se consumă
Foto: Shutterstock

2025-05-31

  • Drive
  • Gastronomie
  • Totul despre băutura națională japoneză: sake – ce este, cum se produce și cum se consumă

Totul despre băutura națională japoneză: sake – ce este, cum se produce și cum se consumă

Sake este băutura alcoolică tradițională japoneză, obținută prin fermentarea orezului. Poate fi consumată atât rece, cât și caldă, fiind versatilă și în asociere cu mâncarea sau ca bază pentru cocktailuri.

Pentru prepararea sake-ului sunt necesare doar patru ingrediente: orez, apă, drojdie și mucegai koji (mucegai cu spori), însă calitatea băuturii depinde în mare măsură de procesul de fermentație. Băutura este produsă exclusiv din soiuri speciale de orez, care trec printr-un proces numit șlefuire sau lustruire – în timpul acestuia li se îndepărtează stratul exterior al boabelor. În general, cu cât gradul de șlefuire este mai ridicat, cu atât sake-ul obținut este de calitate superioară.

Image
Foto: Shutterstock

După șlefuire, orezul este înmuiat și gătit la abur (nu fiert ca orezul obișnuit pentru consum). Apoi se adaugă mucegaiul koji, esențial pentru descompunerea amidonului în zaharuri, pregătind astfel orezul pentru fermentare.

Orezul folosit pentru sake este cultivat primăvara și vara, apoi recoltat toamna, astfel că producerea sake-ului se desfășoară în mod tradițional iarna – asemenea vinului. Astăzi, această băutură este produsă nu doar în Japonia, ci și în alte colțuri ale lumii, precum Norvegia, Anglia, Canada sau diverse regiuni din Statele Unite.

Cu toate acestea, cele mai rafinate soiuri rămân Junmai și Junmai Daiginjo-shu, produse în Japonia, recunoscute pentru accentul lor pronunțat de umami – al cincilea gust de bază.
Image
Foto: Shutterstock
Cum se consumă sake?
Regula generală este că soiurile mai ușoare, fructate sunt cel mai bine servite reci (aproximativ 5°C), în timp ce sortimentele mai corpolente, seci, sunt mai plăcute calde. Acestea din urmă se servesc din căni de porțelan care mențin căldura. Datorită aromei sale mai neutre comparativ cu alte băuturi spirtoase din cereale, precum ginul sau vodca, sake-ul este și un ingredient excelent în diverse cocktailuri.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!