Cu supă de broască ţestoasă la Bruxelles – un nou proiect european la Timișoara Cu supă de broască ţestoasă la Bruxelles – un nou proiect european la Timișoara
Foto: Facebook

2024-02-25

  • Drive
  • Intern
  • Cu supă de broască ţestoasă la Bruxelles – un nou proiect european la Timișoara

Cu supă de broască ţestoasă la Bruxelles – un nou proiect european la Timișoara

Sarmalele bănăţene, ţuşpaisul (sote-ul) de dovleac cu mărar, ardeii umpluţi pe pat de piure de cartofi, tăiţeii cu mac sau cu nucă, supa de ceai ori supa de broască ţestoasă sunt câteva dintre preparatele culinare tradiţionale din Banatul urban. Aici, fiecare preparat are o poveste plină de multiculturalitate, în care s-a contopit specificul bucătăriei austriaco-şvăbeşti cu cel unguresc, sârbesc, grecesc sau franţuzesc şi care au influenţat-o pe cea tradiţional românească.

Foto: Facebook

Preşedintele Asociaţiei HORETIM, Corina Macri, a detaliat, pentru AGERPRES, că pe lângă latura onorifică, acest titlu este şi o şansă de a stimula inovaţia gastronomică şi de a susţine industria turismului, contribuind semnificativ la dezvoltarea economică, socială şi culturală a regiunii prin promovarea mâncării tradiţionale, a ospitalităţii şi a culturii locale. Anul trecut, Asociaţia HORETIM a derulat proiectul intitulat "Culinaria Banatica" pentru promovarea şi regăsirea filonului de gastronomie bănăţeană, care este cu adevărat un potenţial de dezvoltare a turismului în această regiune.

Componenta de multiculturalitate reprezintă un atu pentru ca Banatul să deţină acest titlu.

Foto: Facebook

"În regiunea Banatului, nu putem vorbi despre o componentă gastronomică etnică predominantă, ci despre una autentică. Sarmalele sunt într-un anume fel făcute la noi decât în celelalte zone. Se mănâncă şi pleşcaviţa, gulaş, cremeş, de foarte mult timp, dar preparate într-un anumit mod, preparate asupra cărora comunitatea şi-a pus amprenta. Este un amalgam extrem de variat. Cu această diversitate gastronomică avem şi podgoriile de vinuri care o susţin, avem berea locală care are o întreagă poveste", spune preşedinta HORETIM.

Antropologul culinar Caius Merşa, unul dintre iniţiatorii "Culinaria Banatica", lansat recent la Timişoara, a precizat, pentru AGERPRES, că proiectul doreşte punerea în ordine a bucătăriei româneşti din Banat, care, în opinia sa, este prima bucătărie fusion din Europa. De aceea, una dintre liniile proiectului a fost depunerea la Institutul Internaţional de Gastronomie, Artă şi Cultură a iniţiativei de a face Banatul regiune gastronomică europeană.

Dintr-un Reţetar culinar al lui Lupulov, din 1857, aflăm că, în secolul XIX, "orăşanii alogeni ai Timişoarei găseau la piaţă, foarte ieftin, ouă, găini, curcani, carne de vită, dar şi sitari şi iepuri (...). O supă e 'nemţească', 'focaccia (pogacia)', din Franţa vine supa de broască ţestoasă precum se face în Montpellier.” Această supă de broască ţestoasă Caius Merşa o prepară în anumite ocazii, în localul său. "Aici era zonă mlăştinoasă. Bucătarul timişorean a împrumutat această reţetă de la un bucătar din Montpellier pe care l-a cunoscut în Timişoara, probabil venind prin Imperiul Habsburgic, dar se pare că în Montpellier reţeta a venit din zonele sărace mlăştinoase din Anglia. Era un traseu al supei de broască ţestoasă. Dintre dulciuri, era îngheţata care se făcea prin secolul XIX în Timişoara, cu apă sărată, care să coboare temperatura apei sub zero grade", aminteşte Merşa.

Foto: Facebook

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!