La cea mai izolată așezare din lume se ajunge în 6 zile La cea mai izolată așezare din lume se ajunge în 6 zile
Foto: Shutterstock

2024-06-14

  • Drive
  • Mapamond
  • La cea mai izolată așezare din lume se ajunge în 6 zile

La cea mai izolată așezare din lume se ajunge în 6 zile

Am auzit de insule în care domină pisicile sau pe care doar cercetătorii au voie să le viziteze, dar Tristan da Cunha, din mijlocul Atlanticului, este și mai specială. Pe această insulă îndepărtată se află un singur sat și nu este ușor de ajuns acolo - motiv pentru care este considerată cea mai izolată comunitate din lume.

Situată în mijlocul Oceanului Atlantic, insula vulcanică Tristan de Cunha se întinde pe 207 kilometri pătrați, la 2.816 kilometri de Africa de Sud și la 3.360 de kilometri de America de Sud. Pe insulă există o singură așezare, Edinburgh of The Seven Seas. Deși oricine poate ajunge în sat, călătoria în sine reprezintă deja o vacanță: feriboturile din Cape Town, Africa de Sud, traversează oceanul în aproape o săptămână și există doar nouă curse pe an. Dar cei care fac călătoria vor avea parte de priveliști uimitoare. Insula este lipsită de criminalitate, singurele ”perturbări” putând fi cauzate de animalele rătăcite.

Foto: Shutterstock

Fauna sălbatică este, de asemenea, extrem de bogată; vizitatorii vor întâlni foci, albatroși, pinguini și multe alte specii de păsări. Insula colonială britanică are o populație totală de 240 de locuitori, ceea ce o face cel mai mic loc din lume în care engleza este limba oficială. Localnicii cultivă singuri aproape totul: în principal cartofi și legume, dar și lapte, brânză și carne, datorită animalelor. Potrivit unui locuitor, satul este ca o mare familie: "Când sacrificăm un animal, îl împărțim între noi. Dacă se deteriorează casa cuiva, îl găzduim și îl ajutăm să o reconstruiască." Există un singur drum spre terenurile agricole, iar fiecare familie are propria parcelă de mici dimensiuni. Locuitorii nu folosesc niciun utilaj pentru a-și cultiva culturile, totul este recoltat manual. Interesant este faptul că au grijă ca nici animalele să nu se înmulțească excesiv: prin lege, fiecare gospodărie are voie să dețină o singură vacă.

Soarta animalelor sălbatice, în special a păsărilor, a fost pecetluită de șobolanii care s-au furișat de pe punțile navelor, care reprezintă o problemă atât de mare încât Edinburgh of the Seven Seas a creat o sărbătoare specială în jurul lor: Ratting Day, adică „Ziua Șobolanilor”. Bărbații formează echipe și, folosind diverse unelte, se întrec pentru a prinde cei mai mulți sau cei mai mari șobolani și șoareci. Eforturile lor sunt evaluate de un juriu, iar după ce echipa câștigătoare este anunțată, membrii acesteia primesc un premiu, iar seara se încheie cu o petrecere.

Foto: Shutterstock

Pe insulă există și o biserică, unde se sărbătorește, de exemplu, Paștele. Satul dispune, de asemenea, de tot ce este nevoie: un supermarket, un muzeu, un bar, un internet cafe și o linie de transport public. Copiii cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani merg la școală, iar în clădirea acesteia există și o bibliotecă, o sală de calculatoare și o sală de științe. Deși unele nave de croazieră se opresc pe insulă, turiștii nu stau de obicei prea mult timp. Cu toate acestea, localnicii sunt primitori: unele familii sunt bucuroase să găzduiască călătorii, dar vizitatorii pot, de asemenea, să înnopteze în colibele ciobanilor. Pe lângă rezidenții permanenți, pe insulă se află și câțiva cercetători care studiază zona vulcanică, rocile, flora și fauna. Ultima erupție a vulcanului a avut loc în 1961, când unii rezidenți au fugit în Marea Britanie, dar majoritatea s-au întors pe insula natală în 1963.

Foto: Shutterstock

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!