Mica insulă care aparține când francezilor când spaniolilor Mica insulă care aparține când francezilor când spaniolilor
Foto: Shutterstock

2024-11-01

  • Drive
  • Mapamond
  • Mica insulă care aparține când francezilor când spaniolilor

Mica insulă care aparține când francezilor când spaniolilor

Aproape că nu mai există o altă insulă precum Insula Fazanului, la granița dintre Spania și Franța. Cele două țări au elaborat o soluție de administrare unică. Desigur, istoria regiunii a jucat un rol esențial în dezvoltarea acestei repartizări ciudate. Dar cum și de ce a fost creat acest aranjament neobișnuit?

Există pe lume o mică insulă, care își schimbă proprietarul la fiecare șase luni. Insula Fazanilor (sau Isla de los Faisanes în spaniolă și Île des Faisans în franceză) este cel mai vechi și mai mic condominiu din lume (un condominiu este un teritoriu care aparține mai multor țări în același timp).

Insula Fazanilor este situată între Bilbao și Bordeaux, la granița dintre cele două țări, pe râul Bidasoa și este o zonă foarte importantă din punct de vedere istoric.

Tratatul Pirineilor, care a pus capăt războiului franco-spaniol, a fost semnat aici, pe 7 noiembrie 1659. Tratatul a fost semnat de reprezentanți ai regelui Filip al IV-lea al Spaniei și ai lui Ludovic al XIV-lea al Franței, iar Insula Fazanilor a fost deținută în comun ca simbol al acestei păci. Anul următor, relația a fost consolidată și mai mult, printr-o căsătorie: fiica regelui Filip, infanta Maria Tereza, s-a căsătorit cu Ludovic al XIV-lea – un eveniment celebrat, printre altele, în numeroase picturi.

Image
Foto: Shutterstock

Pentru perioade alternative de șase luni insula de 6.820 de metri pătrați se află oficial sub guvernarea Spaniei (1 februarie – 31 iulie) și a Franței (1 august – 31 ianuarie). În primul caz, aceasta revine provinciei basce Guipúzcoa, iar în al doilea, municipalității Hendaye din Pyrénées-Atlantiques. În prezent, țările sunt responsabile în principal de întreținerea spațiilor verzi, Insula Fazanilor fiind vizitată de turiști doar în zile speciale.

În prezent, există doar o mână de condominii în lume. Printre exemplele din Europa se numără Lacul Constance de la granița dintre Austria, Germania și Elveția, zona din Caraibe cunoscută sub numele de Zona de Regim Comun, împărțită de Jamaica și Columbia și zona africană Abyei, care aparține Sudanului de Sud și Sudanului.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!