2025-02-08
Unui munte străvechi i-a fost acordată personalitate juridică într-una dintre cele mai frumoase țări din lume
Un munte din Noua Zeelandă a primit statutul de persoană juridică în cadrul unei acțiuni istorice care pune capăt unor ani de dispute. Aceasta înseamnă că elementul geografic „se deține pe sine”, iar interesele sale sunt reprezentate în drept de o coaliție de triburi, de iwi (cele mai mari unități sociale din societatea Māori) și de guvern.
Taranaki Maunga (sau Mounga în dialectul local al regiunii) este al doilea cel mai înalt vârf din Insula de Nord a Noii Zeelande și, asemenea Muntelui Fuji din Japonia, este un con vulcanic simetric, acoperit de zăpadă. Māori din regiunea Taranaki îl consideră sacru, în conformitate cu sistemul lor de credințe, conform căruia părțile naturale ale pământului și peisajele acvatice sunt ființe vii ancestrale.

Potrivit Travel Tomorrow, muntele a primit un nume colonial (Mount Egmont) de la exploratorul James Cook în anii 1700, iar în secolul al XIX-lea a fost efectiv confiscat de la populația indigenă a Noii Zeelande împreună cu peste un milion de acri de pământ, printr-o încălcare a tratatului fondator al Noii Zeelande moderne, Tratatul de la Waitangi. Acum, un nou proiect de lege vizează recunoașterea prejudiciului cauzat de încălcarea acestor drepturi. Deși accesul la munte – despre care se spune că are unele dintre cele mai populare trasee de drumeție din Noua Zeelandă – va rămâne neschimbat, noul acord încearcă să ofere reparații pentru nedreptățile istorice suferite de iwi din Taranaki și să le redea acestora drepturi suplimentare în gestionarea resurselor.

Pe lângă revenirea oficială la numele ancestral al muntelui (Taranaki Maunga) și redenumirea și protejarea parcurilor naționale din jur, proiectul de lege parlamentar este însoțit de scuze oficiale pentru modul în care au fost tratate populațiile indigene. Sute de persoane de etnie Māori au participat la Parlament la evenimentul care a marcat această ocazie și au cântat waiata tradițională în momentul în care proiectul de lege a fost adoptat.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!