2025-05-20
Orașul cel mai apropiat de spațiu este un loc infernal
Viața într-un oraș aflat la mare altitudine, precum La Rinconada din Anzii peruvieni poate părea idilică la prima vedere, dar în realitate, este plină de dificultăți – începând cu lipsa oxigenului. Dincolo de aerul rarefiat, orașul se confruntă cu probleme grave, motiv pentru care un turist l-a descris drept „cel mai oribil loc din lume”.
Situat în sud-estul statului Peru, aproape de granița cu Bolivia, La Rinconada este cea mai înaltă așezare umană permanentă din lume. La altitudinea de 5.100 de metri deasupra nivelului mării, depășește cu mult chiar și cea mai înaltă capitală a lumii, La Paz, din Bolivia, aflată la 3.650 de metri.

În ciuda faptului că este extrem de greu accesibil, La Rinconada are o populație estimată la aproximativ 30.000 de locuitori. Acest număr a crescut semnificativ între 2001 și 2009, perioadă în care prețul mondial al aurului – extras din apropiere, dintr-o vastă mină de aur – a crescut cu 235%. Acesta este motivul pentru care atât de mulți oameni au făcut pasul de a se muta într-un loc în care conținutul de oxigen din aer este doar la jumătate față de cel de la nivelul mării. Pentru turiști nu este o idee rea să aducă butelii de oxigen pentru a preveni răul de altitudine.
Pentru localnicii deja aclimatizați cu nivelul scăzut de oxigen, lipsa rețelei de canalizare și a colectării deșeurilor reprezintă un pericol și mai mare pentru sănătate. La acestea se adaugă întreruperile frecvente de curent electric și poluarea severă cu mercur – efect secundar al exploatării aurului – ceea ce face ca traiul în acest oraș să fie extrem de dificil. Condițiile meteorologice dure nu îmbunătățesc deloc situația. Potrivit publicației Explorando, chiar și în luna octombrie, temperatura medie maximă este de cel mult 11°C, iar temperaturile care coboară frecvent până la -12°C nu sunt deloc o raritate.
Rata criminalității este un alt factor de descurajare în La Rinconada. Un reportaj National Geographic din 2021 a scos la iveală probleme grave legate de mineritul aurifer ilegal și traficul de persoane. La rândul său, The Guardian relata în 2016 că în oraș erau adesea aduși copii pentru muncă forțată și femei obligate să se prostitueze.

Organizația Internațională a Muncii (OIM) a prezentat, de asemenea, o imagine sumbră a condițiilor din La Rinconada. Conform unui studiu realizat de Universitatea din Anvers în 2019, 87,2% dintre mineri lucrau ca așa-numiți „cachorreros” – muncitori care lucrează fără plată timp de 30 de zile și pot păstra pentru ei aurul extras în a 31-a zi. Totuși, nu există nicio garanție că vor găsi aur în acea zi.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!