Un loc din România se află pe lista siturilor din patrimoniul mondial de mare risc Un loc din România se află pe lista siturilor din patrimoniul mondial de mare risc
Foto: Marian Strinoiu/Unsplash

2024-10-24

  • Drive
  • Mapamond
  • Un loc din România se află pe lista siturilor din patrimoniul mondial de mare risc

Un loc din România se află pe lista siturilor din patrimoniul mondial de mare risc

Schimbările climatice și efectele acestora asupra patrimoniului mondial comun sunt din nou în centrul atenției, ca urmare a unui nou raport care stabilește riscul la care sunt expuse obiectivele turistice din întreaga lume dacă criza climatică continuă să se agraveze până în 2050.

Eroziunea coastelor, alunecările de teren, vânturile puternice, căldura extremă, seceta, inundațiile, furtunile și cicloanele sunt doar câteva dintre pericolele cu care se confruntă locurile pe care UNESCO, filiala educațională, științifică și culturală al ONU, le-a recunoscut pentru istoria lor, comorile naturale și moștenirea socială. Lista riscurilor, întocmită de firma de analiză a datelor și riscurilor Climate X, include structuri, forme de relief, artă și caracteristici geologice din întreaga lume.

Image
PODUL FORTH
Foto: Unsplash

Inundațiile ar putea afecta grav unele dintre cele mai vechi și mai recunoscute bijuterii ale lumii. Conform analizei, cele mai amenințate sunt Mănăstirile budiste montane Sansa din Coreea de Sud, unde templele sacre datând din secolul al VII-lea sunt în pericol din cauza inundațiilor. În mod similar, două dintre cele mai riscante locuri din Europa, sunt amenințate de inundații. Ambele sunt legate de inginerie și se află pe locurile trei și, respectiv, patru pe lista celor amenințate: Podul Forth din Scoția, o capodoperă a ingeniozității victoriene, și Combinatul de fier Engelsberg din Suedia, un complex industrial remarcabil.

Opera din Sydney este, de asemenea, expusă riscului de inundații, la fel ca fiordurile din Norvegia.
Image
DELTA DUNĂRII
Foto: Marian Strinoiu/Unsplash

Parcul Național Olympic din Washington, SUA, riscă, de asemenea, să resimtă impactul inundațiilor și al alunecărilor de teren, la fel ca și îndrăgita Grotte Chauvet-Pont d'Arc din Ardèche, Franța, o peșteră care adăpostește picturi vechi de 32.000 de ani, considerate a fi cea mai veche și mai bine conservată artă figurativă din lume. În ceea ce privește caracteristicile naturale, cel mai mare ghețar din Europa, Jungfrau-Aletsch din Alpii elvețieni, care este consacrat în artă și literatură, este acum înscris pe locul 11 pe listă, deoarece și el ar putea dispărea din cauza inundațiilor râurilor. Aceeași soartă ar putea avea rezervația naturală Srebarna din Bulgaria, aflată pe locul 20 în ceea ce privește riscul, și Delta Dunării din România, aflată pe locul 27, precum și biodiversitatea lor naturală, care include locuri de reproducere pentru sute de păsări.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!