Vulcan activ cu viață în interior! 170 de oameni locuiesc în craterul izolat al unei insule japoneze! Vulcan activ cu viață în interior! 170 de oameni locuiesc în craterul izolat al unei insule japoneze!
Foto: Shutterstock

2025-04-14

  • Drive
  • Mapamond
  • Vulcan activ cu viață în interior! 170 de oameni locuiesc în craterul izolat al unei insule japoneze!

Vulcan activ cu viață în interior! 170 de oameni locuiesc în craterul izolat al unei insule japoneze!

Există multe locuri pe Pământ unde pare aproape imposibil să existe așezări umane. Unul dintre acestea este o insulă aflată la aproape 400 de kilometri sud de Tokyo, a cărei unică localitate este Aogasima, cu doar 169 de locuitori.

Situată în sud-estul coastei Japoniei, Aogasima – parte a arhipelagului Izu – este una dintre cele mai izolate și mai puțin populate regiuni din Extremul Orient japonez. Inclusă în Parcul Național Fuji-Hakone-Izu, insula este deosebită prin faptul că întreaga sa suprafață este formată dintr-un crater vulcanic masiv, care conține în interior un crater mai mic. Având o suprafață de numai 6 kilometri pătrați, insula este dominată de peisaje naturale nelocuite, în timp ce o mică așezare se află ascunsă în inima craterului.

Image
Foto: Shutterstock

Despre istoria insulei nu s-au păstrat prea multe date, în afara faptului că ultima erupție vulcanică majoră a avut loc între anii 1780 și 1785. Aceasta a dus la pierderi de vieți omenești și la evacuarea completă a populației. Cu toate acestea, satul a fost repopulat în deceniile următoare. Deși vulcanul nu a mai prezentat activitate erupțională semnificativă de atunci, Aogasima este în continuare clasificată oficial ca vulcan activ – ceea ce înseamnă că riscurile nu au dispărut complet. În prezent, locuitorii insulei se ocupă cu agricultura, pescuitul și, într-o măsură mai mică, cu turismul. Izolarea a dus la un grad considerabil de autosuficiență. Energia geotermală oferă condiții ideale pentru extracția sării, care este folosită inclusiv în sauna publică Aogasima Fureai.

Image
Foto: Wikimedia

Accesul spre Aogasima este o provocare în sine. Cel mai ușor se ajunge de pe insula Hachijo Jima, care are aeroport și port. Însă, chiar și până acolo călătoria e lungă: feribotul din Tokyo face aproximativ 10 ore până la Hachijo Jima, iar de acolo mai sunt necesare încă 4 ore cu barca. Din această cauză, mulți vizitatori preferă elicopterul, care reduce considerabil durata călătoriei și este mai sigur în condiții meteorologice dificile – furtunile și vânturile puternice fiind frecvente în regiune. Cei care ajung pe insulă sunt răsplătiți cu peisaje spectaculoase, păduri luxuriante și trasee de drumeție impresionante. Cu una sau două pensiuni de tip minshuku și un camping generos, Aogasima este o atracție de neratat pentru iubitorii de natură.

Image
Foto: Flickr/ Norio Nakayama

Merită explorate Parcul de Observare Oyama, Muntele Maruyama și Otonbu – cel mai înalt punct de pe insulă. Noaptea, această zonă oferă o priveliște rară: în absența oricărei poluări luminoase, Calea Lactee se vede clar, iar în august este unul dintre cele mai bune locuri din Japonia pentru a admira Perseidele. Departe de a fi deranjați de izolare, locuitorii Aogasimei duc o viață bine organizată. Insula dispune de școală, oficiu poștal cu facilități bancare, cabinet medical, magazine, restaurante și baruri. Există chiar și o mică distilerie locală, care produce Aochu – o băutură distilată tradițională preparată din cartofi dulci, specifică regiunii.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!