2024-04-29
Hotelurile și fermele spațiale gonflabile ar putea deveni în curând o realitate
Start-up-ul spațial, Max Space, dezvoltă "habitatele spațiale" expandabile de "înaltă calitate și volum mare" pentru a rezolva problema fundamentală cu care se confruntă oamenii atunci când traversează frontierele spațiale - lipsa unui spațiu locuibil.
Finanțați de o serie de investitori privați, fondatorii start-up-ului sunt doi antreprenori veterani care se mândresc cu peste 40 de ani de activitate în industria spațială, inclusiv 25 de ani de proiecte similare cu NASA. Unitățile la care au lucrat sunt "bine împachetate" pentru transport și se umflă pentru a deveni habitate rigide, cu specificații înalte, odată ce ajung pe orbita joasă a Pământului.
Compania a dezvoltat deja o versiune de 20 m3, care este rezervată pentru lansare prin intermediul unui rideshare SpaceX în 2026, și urmează să creeze spații de 100 m3 și 1000 m3 până în 2030. Fiind ușoare și mici în tranzit, acestea rezolvă una dintre cele mai mari provocări pentru cei care construiesc stații spațiale și altele similare: costul pur și simplu al transportului infrastructurii în spațiu. Ca referință, Max Space notează că pentru a pune în funcțiune Stația Spațială Internațională de 1000 m3 au fost necesare peste 60 de lansări, la un cost de peste 100 de miliarde de dolari. Max Space susține că poate pune pe orbită același volum de spațiu locuibil sau de depozitare cu un singur zbor al Space X Falcon 9, cu o "îmbunătățire de 100 de ori a costului pe metru cub".
Foto: Max Space
Foto: Max Space
Un alt punct de vânzare unic al gonflabilelor spațiale este scalabilitatea lor, care, potrivit companiei, ar putea permite realizarea unor volume de 10.000 m3 sau a unor habitate de mărimea unui "stadion" și care vor necesita ca noua navă Starship sau New Glenn să fie online pentru a putea fi transportate. Gama de utilizări sugerată de Max Space este aparent la fel de vastă ca și structurile în sine. De la spații de divertisment și ospitalitate, la agricultură, laboratoare sau producție farmaceutică, sau logistică și depozitare, pentru a numi doar câteva, Max Space spune că modulele lor "vor permite oamenilor să trăiască și să lucreze în spațiu în moduri care nu au mai fost posibile până acum".
Ideea ca o aeronavă gonflabilă să reziste la forțele și la potențialele impacturi de resturi din spațiu este extraordinară, dar rezistența lor se datorează utilizării arhitecturii izotensoide, în care fibrele structurale se pot adapta la geometria ideală pentru a suporta o sarcină maximă. De asemenea, acestea au un scut balistic pe bază de fibre multistrat, despre care producătorii spun într-un comunicat de presă că este "mai rezistent decât titanul sau aluminiul".
Foto: Max Space
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!