2024-05-02
10 sfaturi utile pentru călătoria cu animalul nostru de companie!
1. Confort
Canisă sau transportator? Depinde cu ce este obișnuit câinele tău! Dacă ți-ai dresat animalul de companie pentru o boxă sau canisă proprie, atunci și în mașină trebuie făcut loc pentru canisa în care se simte în siguranță. Degeaba este mare portbagajul, s-ar putea ca pentru el să nu fie cel mai confortabil. Acest lucru este valabil și în cazul pisicilor: să le ducem în transportorul cu care s-au obișnuit deja și în care rămân liniștite. Să nu venim cu unul nou mai scump sau mai mare înaintea călătoriei, pentru că s-ar putea să le neliniștească.
2. Favoriții favoriților
Acasă putem aduna o mulțime de jucării, obiecte zăngănitoare pentru favoriții noștri blănoși, dar în timpul călătoriei să nu lăsăm prea multe jucării lângă ei. Ajung una-două mai mici, dar dacă punem mai multe în boxă, nu va mai avea destul spațiu pentru a-și schimba poziția confortabil. Desigur, mai târziu, la locul de cazare, va putea avea mai multe jucării.
3. Avem toate documentele?
Dacă planificăm un drum mai lung cu animăluțul nostru favorit, nu vom ajunge prea departe fără documente adecvate. Pentru câini, pisici și dihori, în Uniunea Europeană vom avea nevoie de pașaport european pentru animale de companie și certificat veterinar UE, pentru autentificarea cărora este nevoie desigur un medic veterinar. Aceste documente pot fi eliberate dacă animalul are un microcip (pentru semnalizare premergătoare anului 2011 este acceptat și tatuajul, dacă este clar vizibil), a primit vaccinul antirabic, a primit vaccinul antihelmintic și deține documentele mai sus amintite.
4. Dacă s-ar pierde...
Animalele cu microcip sunt ușor de găsit peste tot în lume, merită deci să-l punem sub pielea animalului nostru de companie, nu doar pentru că este prescris prin lege. Pe lângă cip, o altă soluție bună este biletul internațional agățat la gâtul animăluțului, pe care să trecem numărul nostru de telefon cu prefix și adresa de e-mail, pentru a fi mai ușor contactați de către cei care îl găsesc.
5. Cu o porție mai puțin
Indiferent dacă pisoiul sau câinele nostru are sau nu probleme atunci când călătorește, ne putem aștepta la stres datorat călătoriei. Chiar dacă animalul are experiență de călătorie și pare liniștit, s-ar putea să se agite brusc în timpul drumului, iar urmarea va fi diaree sau vărsături. Potrivit medicilor veterinari, putem sări în siguranță peste ultima masă a animalului, dar asta nu înseamnă înfometare. Se poate oferi o mică mușcătură de mâncare umedă cu câteva ore înainte de plecare.
Foto: Unsplash
6. Hidratarea este importantă
Trebuie hrănit cu alimente umede în loc de uscate, deoarece contează și ca aport minim de lichide. Mai mult, în timpul călătoriei trebuie să le asigurăm mereu cantitatea potrivită de lichide. Ideală este fixarea în boxă a unui recipient de băut, deoarece animalele știu exact de cât de mult lichid au nevoie. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci să ne oprim din când în când cu mașina să bea, iar în cazul în care călătorim cu trenul, să-i dăm de băut în mod regulat.
7. Ține-l ocupat!
Nivelul de stres al animalelor este redus dacă sunt ocupate, deși acest lucru este dificil când putem pune doar 1-2 jucării în boxă. Să alegem o jucărie multifuncțională care-l va ține ocupat mult timp, precum jucării reîncărcabile din cauciuc (Kong-uri, jucării dentare interactive), în care se pot pune recompense, orice îi place.
8. Este cu adevărat prietenos cu animalele?
Ce înseamnă o cazare prietenoasă cu animalele? La un apartament Airbnb poate fi specificat că acceptă animale, dar poate nu este niciun castron în care să le hrănim în casă. Dacă mergem la hotel, să ne asigurăm că animalele sunt acceptate și, dacă au servicii destinate câinilor (loc de păstrare, cosmetică pentru câini, etc.), atunci să ne asigurăm că acel loc mai funcționează, pentru a nu avea surprize neplăcute la sosire!
Foto: Getty Images
9. Dulce casă... altundeva
În canisă sau transportor nu se pot pune prea multe jucării, dar separat putem împacheta mingea sau șoarecele artificial preferat al animalelor noastre, patul, pătura, orice le amintește de casă. Pentru animale este stresant să-și părăsească casele, dar dacă la cazare găsesc și mirosuri și obiecte familiare, se vor liniști mai ușor.
10. Program sau animal de companie?
Înainte de călătorie merită să ne gândim bine unde vrem să mergem și ce vrem să facem - și la câte din aceste locuri putem duce cu noi câinele. Cu multă plimbare, drumeții și plajă, patrupedul va avea o viață de aur lângă noi, dacă în schimb am merge în muzee, grădini botanice, parcuri de distracții, restaurante, concerte, atunci cățelușul trebuie să rămână singur la locul de cazare. În acest caz, luăm în considerare dacă o pensiune de câini sau lăsarea lui la rude ori prieteni n-ar fi o soluție mai bună cât timp suntem în vacanță.
Foto: Getty Images
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!