2025-04-08
Colectarea selectivă a deșeurilor în lume: de la cine ar trebui să luăm exemplu?
Popularitatea în creștere a călătoriilor lente reflectă importanța tot mai mare a sustenabilității în sectorul turismului. Gestionarea deșeurilor, în special gestionarea deșeurilor din plastic, joacă un rol esențial în acest sens. Acest articol arată care sunt țările fruntașe în materie de colectare selectivă a deșeurilor.
Conform cifrelor ONU, omenirea produce aproximativ 400 de milioane de tone (!) de deșeuri din plastic pe an, iar această cantitate crește treptat: se estimează că ar putea ajunge la 1.100 de milioane de tone până în 2050. Deși gestionarea deșeurilor există de mult timp, producția de materiale plastice a explodat abia în anii 1970, iar lumea nu a acordat suficientă atenție reciclării acestora pentru o lungă perioadă de timp. Astăzi însă, gestionarea deșeurilor din plastic a devenit una dintre cele mai presante provocări de mediu.

Desigur, există unele țări care se descurcă mai bine decât altele în acest domeniu. Rwanda a fost prima țară care a abordat problema deșeurilor din plastic, cu o interdicție strictă privind producția, importul, utilizarea și vânzarea pungilor de plastic începând cu 2008, iar în 2019 regulamentul a fost extins la produsele din plastic de unică folosință, cum ar fi paie, pahare și sticle de apă. Și să nu crezi că este doar o măsură provizorie: bagajele pasagerilor sunt verificate în aeroporturi, iar cei care încalcă regulile se confruntă cu amenzi mari.

În Europa, atitudinea țărilor nordice, mai ales a Suediei și Islandei este exemplară. Aceasta din urmă a lansat o campanie turistică specială pentru a descuraja utilizarea sticlelor de apă cumpărate de obicei de turiști, în timp ce Suedia are, de exemplu, compania premiată Grale, care se concentrează pe tehnologii și inovații durabile. În mod similar, Norvegia, care oferă sprijin guvernamental special pentru companiile care iau în serios sustenabilitatea, a reciclat deja peste 92% din sticlele de plastic datorită unor astfel de programe.

Deși țările tropicale precum Thailanda, Malaezia și Filipine au de obicei mai multe probleme cu gestionarea deșeurilor, Palau a dat deja un exemplu. Micuța națiune insulară din Pacific nu numai că a interzis pungile, paharele, paiele și ambalajele din plastic, dar nu permite nici consumul de băuturi în sticle de plastic în clădirile publice. În plus, din 2018, toți turiștii care sosesc în țară trebuie să semneze o declarație de angajament pentru conservarea comorilor naturale din Palau.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!