2024-11-20
Acestea sunt locurile în care ar trebui să eviți călătoria în 2025
Planeta noastră este un loc mare și, în timp ce există o mulțime de destinații mai puțin cunoscute care merită vizitate și anul viitor, sunt unele locuri pe care s-ar putea să vrei să le eviți în 2025, dintr-o varietate de motive. Pe măsură ce anul se apropie de sfârșit, Fodors Travel a întocmit o nouă listă de locuri care acum, din păcate, se prăbușesc sub greutatea propriei reputații.
În prezent, turismul aduce o contribuție majoră la economiile țărilor și orașelor, în special pentru destinațiile care atrag un număr mare de vizitatori an de an. Cu toate acestea, faima are și reversul ei, deoarece, în multe cazuri, interesul suscitat este în detrimentul populației locale sau chiar al naturii. Această popularitate poate duce la prețuri ridicate, aglomerație, mizerie și uneori, chiar la o priveliște sub așteptări. Acesta este motivul pentru care Fodors Travel publică anual un „No List” al destinațiilor care, deși sunt fantastice și își merită în mod clar reputația, suferă de probleme legate de turismul excesiv, care pune o presiune nesustenabilă asupra naturii și comunităților locale. După cum scriu ei, lista nu are deloc scopul de a boicota locurile respective. Mai degrabă, intenția este de a sublinia necesitatea unor schimbări semnificative în modul în care călătorim pentru a ne asigura că aceste locuri uimitoare sunt conservate pentru viitor.
O astfel de locație este una dintre cele mai faimoase insule din Indonezia, Bali. Populară pentru comorile sale naturale, se spune că turismul excesiv din Bali distruge exact lucrul pentru care turiștii vin aici: natura. Insula a primit aproximativ 6,3 milioane de vizitatori în anul anterior pandemiei, iar acest lucru pune la grea încercare infrastructura locală. Problemele sunt evidente în special în ceea ce privește eliminarea deșeurilor. În timp ce turismul a stimulat, fără îndoială, economia insulei, infrastructura este acum pur și simplu incapabilă să facă față volumului tot mai mare de deșeuri (din plastic).
La fel de îngrijorătoare este și situația din destinațiile europene supraaglomerate de turiști, precum Veneția, Barcelona, Mallorca, Lisabona și Insulele Canare. În aceste locuri, turismul de masă provoacă nu numai aglomerație, ci și o criză a locuințelor – fără a mai menționa creșterea prețurilor, infrastructura congestionată și deteriorarea diverselor bunuri construite sau naturale. Într-o dificultate la fel de mare ar putea fi Ko Samui din Thailanda, cunoscută pentru plajele sale cu nisip alb și terenul muntos. Insula este deja o destinație populară, dar acum, după ce s-a dezvăluit că următorul sezon al popularului serial tv „The White Lotus” a fost filmat aici, este posibil să atragă și mai mulți vizitatori. Îngrijorarea nu este lipsită de temei, deoarece aceasta este exact ceea ce s-a întâmplat cu insula grecească unde a fost filmat serialul de succes „One Day”, de pe Netflix. Cele mai mari probleme de pe Ko Samui sunt, de asemenea, lipsa infrastructurii, deșeurile și calitatea apei potabile.
- Muntele Everest;
- Bali, Indonezia;
- Destinațiile europene supraaglomerate (Veneția, Barcelona, Lisabona, Mallorca, Insulele Canare);
- Ko Samui, Thailanda;
- Kerala, India;
- Kyoto și Tokyo, Japonia;
- Oaxaca, Mexic;
- Traseul North Coast 500, Scoția;
- Agrigento, Sicilia;
- Insulele Virgine Britanice.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!