Returnarea flacoanelor și sticlelor: unde și cum se realizează aceasta în Europa? Returnarea flacoanelor și sticlelor: unde și cum se realizează aceasta în Europa?
Foto: Shutterstock

2024-09-30

  • Drive
  • Util
  • Returnarea flacoanelor și sticlelor: unde și cum se realizează aceasta în Europa?

Returnarea flacoanelor și sticlelor: unde și cum se realizează aceasta în Europa?

Mai multe țări din UE au implementat de ceva timp o formă sau alta de sistem de returnare a sticlelor, a dozelor din aluminiu și a flacoanelor de plastic, obiectivul UE fiind de a returna 90% din sticlele PET până în 2029. Acest lucru ar putea duce la introducerea în multe țări a unor sisteme similare celor din România – dar ce infrastructură este pusă în aplicare în străinătate și în ce țări ar trebui să ne așteptăm să vedem acest lucru?

În România, sticlele de băutură, dozele PET și de aluminiu nu mai pot fi introduse pe piață fără o siglă de returnare. Noul sistem are încă unele probleme inițiale, dar așa-numitul DRS (Deposit Return System) va fi introdus în toate statele membre ale UE în timp util, așa cum prevede regulamentul UE. Cu toate acestea, normele nu specifică exact cum ar trebui gestionat sistemul, astfel încât metodele de returnare în diferite țări pot diferi. Cele mai mari diferențe sunt în ceea ce privește tipurile de ambalaje care pot fi răscumpărate, modul în care acestea sunt colectate și plățile efectuate.

Image
Țări în care există deja un sistem de rambursare (verde închis) și țări în care este planificat un sistem DRS (turcoaz).
Foto: Statista

Raportul Statista arată că și în prezent, proporția țărilor cu sistem de returnare este încă destul de scăzută, doar 30 de țări având o infrastructură de returnare a PET-urilor până în iulie 2024. Cu toate acestea, în conformitate cu noua legislație a UE, mai multe țări – inclusiv Belgia, Polonia, Republica Cehă, Grecia, Austria și Portugalia – au promis să înființeze în curând un sistem pentru a proteja mediul. În Norvegia, pe de altă parte, returnarea recipientelor este disponibilă din 1999 și a funcționat atât de bine încât rata de returnare a fost deja de 92,3 % în 2021, potrivit Infinitum, compania responsabilă – ceea ce înseamnă că aproximativ 1,55 miliarde de recipiente și doze au fost duse de localnici la distribuitoarele automate. Sistemele de răscumpărare nu sunt exclusive Europei, ci funcționează și pe alte continente, cum ar fi Australia și mai multe state membre ale SUA.

În timp ce în România taxa de returnare este de 50 de bani pe bucată, în alte țări taxa poate fi mai mică sau mai mare și există și exemple de taxe care variază în funcție de tipul de ambalaj. De exemplu, Estonia, care a introdus sistemul în 2005 și are o rată de colectare a PET-urilor de 87%, are o taxă de returnare de 0,1 euro, în timp ce Germania, care a introdus sistemul în 2003, cea mai timpurie dintre țările mari, are o taxă de returnare și mai ridicată de 0,25 euro pentru PET-urile din plastic, dar o taxă mult mai mică de 0,08-0,15 euro pentru cele din sticlă. O inovație foarte importantă a sistemului DRS din Ungaria este faptul că clientul poate transfera taxa de răscumpărare (50 HUF, adică 63 de bani pe bucată) în propriul cont bancar prin intermediul unei aplicații.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!