Top 5 – cele mai frumoase insule ale Turciei

Specialiștii de la Booking au făcut o listă cu cele mai spectaculoase insule turcești – să vedem ce ne așteaptă în aceste locuri remarcabile.

Foto: Unsplash

Turcia găzduiește unele dintre cele mai superbe insule ale lumii, de la un arhipelag fără mașini, la doar o scurtă călătorie cu feribotul de la Istanbul, până la Gökçeada, unde plantațiile de măslini sunt aproape de apele impecabil de limpezi ale Mării Egee.

Insulele Principilor (Adalar)

Foto: Getty Images

În ciuda faptului că se află la doar o scurtă călătorie cu feribotul de Istanbul, Insulele Principilor se simt ca o lume departe de metropola turcească. Arhipelagul de nouă insule în Marea Marmara captivează vizitatorii cu ritmul său lent de viață. Mașinile sunt interzise, cedându-și locurile trăsurilor cu cai, iar străzile parfumate cu magnolii, mimoze, mandarine și lămâi sunt mărginite de vile din lemn. Büyükada este cea mai mare insulă și cea mai îndepărtată de Istanbul – aici poți vizita unul dintre superbele restaurante locale sau poți face aprovizionarea de la bazarul principal, poți închiria o bicicletă și poți găsi un loc de picnic umbrit sub pinii care mărginesc coasta.

Akdamar

Foto: Getty Images

O insulă minusculă, capricioasă, în mijlocul lacului Van din estul Turciei, care în afară de decorul natural frumos – imaginează-ți un mic deal care se ridică din lacul albastru cobalt și stratovulcanul înzăpezit, Muntele Süphan, care domină fundalul – atracția principală este Catedrala Sfintei Cruci din secolul al X-lea. Clădirea incredibil de bine restaurată este o rămășiță rară a populației armene din Lacul Van, cu un exterior de culoarea mierii, decorat cu basoreliefuri rafinate și un interior plin de fresce.

Urcă-te pe dealul solitar și mic al insulei pentru cele mai bune vederi ale lacului înconjurat de munți.

Bozcaada

Foto: Getty Images

Insula din Marea Egee – Tenedos în greacă – are o moștenire împărțită.

Pe o parte se află taverne grecești și case văruite în alb, iar pe cealaltă vei găsi o moschee și elemente de arhitectură otomană. Bucătăria insulei este mediteraneană, iar vița de vie acoperă aproape fiecare deal ondulat. Închiriază o bicicletă și navighează de la cramă la cramă. Și asigură-te că vei cumpăra și o sticlă în plus, pe care să o savurezi când admiri în port apusul peste Marea Egee. La doar câteva minute de mers pe jos de port, vei găsi piața locală cu produse alimentare artizanale, de unde poți cumpăra o delicatesă specifică insulei – dulceață de roșii.

Gökçeada

Foto: Getty Images

Cea mai mare insulă a Turciei este venerată pentru peisajul său montan și arid – a fost menționată chiar în epopeea lui Homer, Iliada, ca insula lui Poseidon, Zeul Mării. Situată în Marea Egee, este o altă locație cu o atmosferă grecească veritabilă. Între înot și plajă, în ape impecabil de limpezi, să guști delicatesele insulei, cum ar fi „efibadem" (prăjituri cu migdale) și „cicirya" (un produs de patiserie grecesc umplut cu brânză de capră topită, mentă și cimbru). Să vizitezi satele grecești Tepeköy, Dereköy și Zeytinliköy pentru străzile pietruite, bisericile istorice și panoramele spectaculoase.

Cunda

Foto: Unsplash

Insula Cunda (cunoscută și sub numele de Alibey) face parte dintr-un arhipelag din apropierea insulei grecești Lesbos. Vizitatorii sunt atrași de plajele discrete înconjurate de Marea Egee, ruinele catedralelor și mănăstirilor ortodoxe grecești și uleiul de măsline local, fructat și delicat. Poți să faci drumeții prin plantații de pini căutând stele pe cerul nopții sau plimbă-te pe străzile pietruite de-a lungul coastei și oprește-te pentru un ceai turcesc în cea mai populară cafenea a insulei, Tas Kahve.

AMI MÉG ÉRDEKELHET