8 csodálatos erdő a világ minden tájáról

Kalifornia hatalmas mamutfenyőitől egészen a japán bambuszültetvényekig – megmutatunk nyolcat a világ legszebb erdői közül.

Lehet a közösségi oldalakról való lekapcsolódás, vagy csak egyszerű menekülés a város forgatagából, de egy természet zöldjébe tett kirándulás mindenképpen a kikapcsolódás egyik nagyszerű módja.

Redwood Nemzeti Park, Egyesült Államok

Fotó: Unsplash

A Kalifornia északi részén elterülő nemzeti park egyedülálló „lakóival" tűnik ki: a tengerparti mamutfenyő (Sequoia sempervirens) a világ legmagasabb növényfajtája, amely akár 2000 évig is elél. A nemzeti park olykor még 100 méternél is magasabb mamutfenyői a faj legnagyobb és legősibb erdejét alkotják. A legmagasabb, Hyperion becenevű fa közel 115 méter magas.

Amazónia, Dél-Amerika

Fotó: Getty Images

A földrész közel felét beborító trópusi dzsungel Brazíliában, Kolumbiában és Peruban terül el. A világ legnagyobb trópusi erdejeként Amazónia több mint 60 ezer novény- és több mint 2500 állatfaj otthona, 1300 madárfajt is beleértve. Sajnos az erdőirtás, az iparosítás és az erdőtüzek veszélybe sodorták Amazónia élővilágát, ami az egész bolygó szempontjából pusztító lehet.

Monteverde, Costa Rica

Fotó: Getty Images

Erdő a felhők között – így nevezik a helyiek, mivel a dzsungel felső lombkoronáját szinte mindig enyhe köd takarja, amely a páralecsapódás révén rengeteg növénynek biztosít vizet minden nap. Az erdő biológiai sokféleségéről ismert, 3000 növényfaj és több mint 100 emlős, 400 madárfaj, valamint több ezer rovarfaj élőhelye.

Hallerbos, Belgium

Fotó: Unsplash

A tavasszal virágzó vastag vadjácint tette híressé, amelynek köszönhetően ez az erdő mesebeli világnak tűnik. Ha tavasszal járunk Brüsszelben, mindenképpen keressük fel a Hallerbost is, ám mivel nagyon népszerű látványosságról van szó, könnyen lehet, hogy tele lesz látogatókkal.

Wistman's Wood, Anglia

Fotó: Getty Images

Ha valaha is arról álmodtunk, hogy a Gyűrűk ura vagy a Trónok harca világában éljünk, íme a tökéletes helyszín. A Dartmoor Nemzeti Parkban található erdőben rengeteg kusza ágazatú, mohával borított, fantasy-hangulatot árasztó fa található – egyes tölgyek életkora 500 év körül jár.

A táncoló erdő, Oroszország

Fotó: Getty Images

Az oroszországi Kalinyingrád környékén található és a csavarodott, kanyargó törzsek miatt Részeg erdő néven is ismert. Úgy tartják, hogy a fák tekeredései és gyűrűi szerencsét hoznak: a helyi hagyományok szerint egy ilyen fa megmászása egy plusz évet ad hozzá az életünkhöz, vagy egy különleges kívánság beteljesedését jelentheti.

Zhangjiajie Nemzeti Park, Kína

Fotó: Unsplash

Olyan különleges ez az erdő, hogy ihletül szolgált a minden idők legnagyobb bevételű filmjében, az Avatarban feltűnő Pandora bolygóhoz is. A parkban hatalmas, oszlopszerű sziklák magasodnak, amelyek hihetetlenül egyedivé teszik a tájat. A Hunan tartományban fekvő régiót 1992-ben vették fel az UNESCO Világörökség listájára.

Arasijama, Japán

Fotó: Unsplash

A Kiotó mellett található bambuszliget csodálatos hely egy nyugtató sétára, miután végiglátogattuk a város hírnevét biztosító számos templomot, kertet és palotát. Bár egy népszerű turisztikai célpontról van szó, sokan csupán azért keresik fel, hogy élvezzék a csendet – a japán kormány ugyanis minimális zajra kéri a látogatókat, hogy ne vonják el mások figyelmét a természet legtisztább formájának élvezetétől.

AMI MÉG ÉRDEKELHET