Új szabályozás lépett életbe a Mount Everesten, minden hegymászóra vonatkozik

Nepál kötelező nyomkövető rendszert vezet be minden alpinista számára, akik a május közepéig tartó idei hegymászó szezonban megkísérel feljutni a világ legmagasabb hegycsúcsára.

Fotó: Pixabay


A 2023-as hegymászó szezonban 12 halálesetet és 5 eltűnést jegyeztek fel a Mount Everesten. A hatóságok remélik, hogy csökkenteni tudják ezeket a számokat. Az expedíciók során bajba jutott hegymászók megtalálásának és megmentésének esélyét javítja az új biztonsági rendszer, amely nyomkövető chipeket használ.

Idéntől minden minden, a Mount Everest csúcsára igyekvő hegymászónak bérelnie kell egy chipet, amelyet a ruházatába varrnak. A chipek a globális helymeghatározó rendszer (GPS) segítségével kommunikálnak majd a műholdakkal és közlik a helymeghatározási adatokat, lehetővé téve a keresőcsapatok számára, hogy baj esetén gyorsabban megközelítsék a helyszínt. A chipek bérlése 10-15 dollárba fog kerülni - ami jelentéktelen összeg, ha figyelembe vesszük, hogy a legtöbb csúcsra jutási kísérlet 35 000 dollár körüli összegbe kerül, ha a felszerelést, az élelmet, az oxigénellátást és a segítő serpák díját is beleszámítjuk.

Fotó: Shutterstock

A chipek a kormány tulajdonában maradnak, és a visszatéréskor le kell adni őket, hogy más hegymászók újra felhasználhassák őket. A rendszer nem új, de korábban nem volt kötelező. Nepálban található a világ 10 legmagasabb hegye közül nyolc, és egyre több látogatót fogad, ami örvendetes gazdasági előnyökkel jár, ugyanakkor a túlzott turizmusból eredő egyéb kockázatokkal is számolni kell, beleértve a környezeti és arculati károkat.

Fotó: Shutterstock

A nyomkövető rendszer bevezetése más, a közelmúltban hozott intézkedéseket követ, amelyek célja a hegyi biztonság javítása. Az ország 2023 tavaszán betiltotta az egyéni hegymászást, és kötelezte a vezetett expedíciókat, miután a vezető vagy hordár nélkül túrázó turisták száma több mint kétszeresére nőtt, a 2021-es 20 000-ről 2022-re pedig 50 000-re. Mivel a hegymászó közösség oly sok tagja nyilvánvalóan bizonyos fokú szabadságot szeretne az útvonalában, nem tudni, hogyan reagálnak majd arra, hogy a túrájuk során GPS-szel követik őket. A közelmúltban új szabályokat is bejelentettek a környezetszennyezés csökkentése érdekében, amelyek értelmében a hegymászóknak speciálisan kezelt zsákokat kell magukkal vinniük saját ürülékük szállítására.

AMI MÉG ÉRDEKELHET