Bucătărie mondială: tot ce trebuie să știm despre băutura națională japoneză, sake!

Băutura alcoolică japoneză făcută din orez fermentat poate fi consumată atât rece, cât și caldă.

Foto: Unsplash

Prea multe nu sunt necesare pentru sake – cele 4 ingrediente sunt: orez, apă, drojdie, mucegai koyi (mucegai cu spori). Cu toate acestea, depinde mult de procesul exact prin care este fermentată băutura alcoolică. Poate fi băut singur sau asociat cu mâncare și poate chiar înlocui ginul sau vodca atunci când preparăm cocktailuri.

Foto: Pixabay

Băutura alcoolică tradițională a japonezilor este făcută exclusiv din soiuri speciale de orez.

Boabele trec printr-un proces de măcinare numit lustruire, iar apoi este îndepărtat stratul lor exterior. În general, se poate spune că, cu cât este mai fină „lustruirea”, cu atât obținem o băutură de mai bună calitate. După ce orezul este șlefuit la dimensiunea dorită, este înmuiat și fiert la abur (nu gătit ca orezul de masă). Apoi se adaugă mucegaiul koyi, care este cheia în descompunerea amidonului din boabele de orez, eliberarea zahărului și pregătirea acestuia pentru fermentare.

Foto: Pixabay

Cum orezul este cultivat primăvara și vara, apoi recoltat toamna, sake-ul, ca și vinul, este făcut într-un anumit anotimp: iarna. În plus, astăzi este produs nu numai în Japonia, ci și în multe alte locuri, de exemplu în Norvegia, Anglia, Canada și mai multe regiuni din Statele Unite. Cu toate acestea, Junmai și Junmai daiginjo-shu din țara natală rămân încă cel mai nobile sake-uri – la acestea se simte cel mai mult umami, adică al cincilea simț al gustului.

Foto: Shutterstock

Cum să-l consumăm – rece sau cald?

În acest caz, regula generală este că sake-urile mai ușoare și mai fructate sunt mai bune reci (la 5 grade), în timp ce soiurile mai grele, uscate sunt mai plăcute la o temperatură mai ridicată, acestea din urmă se beau dintr-o cană de porțelan pentru a reține căldură. Deoarece sake-ul este mult mai neutru în comparație cu alte băuturi spirtoase de cereale neutre, în special ginul și vodca, este excelent și în cocktail.

AMI MÉG ÉRDEKELHET