Biciklitúra-ajánlatok – vakáció két keréken három országban

Európa több lenyűgöző útvonalat is kínál a két keréken kirándulóknak – ajánlatunk Itáliától Ausztrián át a Balatonig szól.


​Balaton – Túra a „magyar tenger” körül

A Balaton nem csak strandidőben lehet biztos vakációs célpont.

Közép-Európa legnagyobb, 594 négyzetkilométer felületű tavát több mint 200 kilométer hosszú kiépített kerékpárút öleli körül. A teljes körtúra ugyanolyan élményt kínálhat, mint kiválasztott kiindulópontokról (például Keszthely, Balatonfüred vagy Siófok városa) megejtett barangolások. Az út mentén folyamatosan szaporodnak a kerékpár-szolgáltatók, amelyeknél nemcsak kölcsönözni lehet, de a kisebb javításokra is vállalkoznak, míg komolyabb probléma esetén a már említett nagyobb településeken lévő kerékpárszervizek nyújthatnak segítséget.

Fotó: Shutterstock

A különböző szállodák, panziók és vendégházak mellett számos kemping nyújt szállás-lehetőséget, így akár egy hetet is eltölthetünk azzal, hogy kerékpárra pattanva fedezzük fel a Balaton környékének világát. Ismerkedjünk meg a Keszthelyi-hegység növény- és állatvilágával, ízleljük meg a balatoni dombok szőlőiből termelt különleges fehérbor ízét, keressük fel a gyógyhatású hévízi fürdőt, vagy éppen látogassuk meg a tihanyi apátságot, a keszthelyi kastélyt, Valcum római romjait, vagy az út mentén található számos kisebb-nagyobb múzeumot. Ha pedig az időjárás engedi, bármikor megmártózhatunk a „magyar tenger” vizében.

Alsó-Ausztria – Duna menti barangolások

Fotó: radurlaub.com

A Duna menti kerékpárút (Donauradweg) Európa egyik legkedveltebb és legszebb kerékpárútja, amelyik a fekete-erdői forrásponttól a fekete-tengeri torkolatig tart. A kilenc országot érintő út egyik legtöbb élményt kínáló része a kereken 260 kilométeres alsó-ausztriai szakasz Persenbeug és a szlovák határ melletti Hainburg között. A könnyű, családok számára is ideális túra során alig találhatók emelkedők, míg a hidaknak és a kompoknak köszönhetően folyamatosan lehet ingázni a folyó két partja között. Az út többnyire közvetlenül a folyó közelében, gyalogösvényeken fut, és gyakorlatilag egymást érik a páratlan élményt ígérő nevezetességek.

Fotó: donauregion.at

A Világörökség részévé nyilvánított Wachau a lenyűgöző táj és építészet mellett kitűnő borainak is köszönheti világhírét. Az utat szegélyező múzeumok, kastélyok és kolostorok – például a melki és a göttweigi apátság – mellett az észak-keleti osztrák tartomány gasztronómiája is vonzóvá teszi az itteni kerékpártúrát. A többek között wachaui sárgabarackot, dunai halakat és marchfeldi spárgát kínáló vendéglátóhelyek palettája az apró borkimérésektől a díjakkal kitüntetett elegáns éttermekig terjed. A tullni térség és a Wagram borvidéke pezsgő élettel és gyönyörű kilátással fogadja a kerekezőket: érdemes felkeresni a híres verduni oltárt rejtő klosterneuburgi apátságot, míg a tél kivételével a tullni kertkiállítás is nyitva tart. Hof és Niederweiden kastélyai a barokk életörömből adnak ízelítőt, míg a Donauauen Nemzeti Park Közép-Európa egyik utolsó érintetlen folyami árterét őrzi.

​Toscana – Autentikus élmények

Fotó: visittuscany.com

Toscana varázslatos tájai már számos költőt, írót és filmkészítőt megihlettek, a sajátosan olasz régió pedig kerékpárral utazva mutatja meg legautentikusabb arcát. A kétkerekes barangolások egyre népszerűbbé váltak, mára már Európa minden részéről érkeznek ide bringások, sokan a saját biciklijükkel. Aki viszont nem akar a szállítással vesződni, számos kölcsönző kínálatából válogathat, hiszen a régió vállalkozásai, az éttermektől a szálláshelyekig, szintén felfigyeltek a kerékpáros turizmusra. Mivel a legtöbb olasz vonat rendelkezik kerékpár-tartókkal, a 23 ezer négyzetkilométeres régión belüli utazás sem jelenthet gondot.

Fotó: MUGELLOVE

A dombos táj azonban megfelelő erőnlétet kíván – kivéve, ha elektromos kerékpár kölcsönzése mellett döntünk. Az igazi Toscana felfedezéséhez érdemes egy olyan települést választani kiindulópontul, ahonnan napi túrákkal számos további látványosságot elérhetünk. Azok, akik nem vágynak Arezzo, Assisi, Firenze, Perugia vagy Siena nyüzsgésére, vagy elfáradtak a templomok, apátságok, nemesi kúriák, ókori ásatások és múzeumok közötti barangolásban, felkereshetik a Follonica természeti parkot is. Vagy az olívaligetek, szőlőhegyek, mandulafenyők és ciprusok között elkerekezhetnek a szokásos turistaútvonalaktól távolabbra eső, hangulatos középkori falvakba, ahol a hamisítatlan Toscana hangulata várja őket.

AMI MÉG ÉRDEKELHET