Bucătărie mondială: sosul Worcestershire

Este condiment pentru cocktailuri, sosuri, este folosit la marinarea cărnii, este un produs de bază în majoritatea lumii, dar din ce este făcut?

Foto: Pixabay

Sosul Worcestershire este sosul de soia al lumii occidentale, adică este inclus în tot ceea ce este sărat – nu întâmplător, deoarece este un foarte bun potențiator de aromă. După sosul de pește, wasabi, miso și pasta curry, acum ne-am uitat la “din ce” și „cum” se face sosul Worcestershire.

Nu este ușor să scriem la modul general despre acest ingredient iconic, deoarece fiecare casă sau companie are propria rețetă, adică sosurile Worcestershire nu sunt exact aceleași. Sosul englez original este produs și comercializat de compania Lea&Perrins încă din 1837, dar copiile acestuia sunt acum vândute sub nenumărate branduri. Gustul de oțet, dar sărat în același timp este marcant și puternic, dar în ciuda caracteristicilor sale (sau chiar datorită lor) poate fi folosit în multe feluri.

CE CONȚINE?

Foto: Shutterstock

Sosul original Lea&Perrins

Ca și în cazul lichiorurilor din plante medicinale sau Coca Cola, nici la sosul Worcestershire nu cunoaștem exact compoziția și procesul de preparare. Cert este că sosul este maturat timp de trei ani, dar compania păstrează secretul asupra detaliilor - tot ce putem afla este trecut pe eticheta produsului. Ingredientele sosului original sunt următoarele: oțet, melasă, zahăr, sare, hamsii, tamarind, ceapă, usturoi, condimente (de exemplu, coriandru și ienibahar), arome naturale.

Sosul este un condiment universal, ca un cub de supă de calitate mai bună. Este folosit pentru condimentarea supelor, a sosurilor de salată și a sosului brun, pentru marinarea cărnurilor, dar este și un foarte popular condiment de cocktail. Bloody Mary, de exemplu, va fi foarte picant cu sos Worcestershire, dar dacă nu dorim să-l încercăm într-o băutură alcoolică, îl putem adăuga și la smoothie-uri de legume.

AMI MÉG ÉRDEKELHET