Acestea sunt locurile în care ar trebui să eviți călătoria în 2024

Multe destinații populare ar avea nevoie de o pauză, din diverse motive.

Aglomerație în Veneția
Foto: Shutterstock


Atunci când alegi o destinație, te bazezi adesea pe recomandări, fie de la anumite persoane, fie de pe site-uri și forumuri. Însă, de ani de zile, compania de ghiduri Fodor's publică o listă de destinații "nerecomandate". Ei nu doresc să devalorizeze aceste locuri, ci, în primul rând, să reducă efectele dăunătoare ale turismului de masă, "dând o pauză" unor destinații prea populare. Lista de contraindicații identifică trei probleme principale care au un impact negativ asupra destinațiilor: turismul de masă, poluarea și calitatea slabă a apei.

AGLOMERAȚIE

Foto: Getty Images

Veneția


  • VENEȚIA – Orașul lagunar a interzis deja vasele de croazieră supradimensionate și va introduce anul viitor o taxă de turism. Localnicii sunt pe bună dreptate îngrijorați de viitorul Veneției și fac tot ce pot pentru a atenua problemele cauzate de turismul de masă.
  • MUNTELE FUJI – Un risc major pentru siguranță, potrivit Ministerului Japonez al Mediului, îl reprezintă faptul că peste 221.000 de persoane au urcat pe legendarul munte, doar în sezonul trecut. Înghesuiala nu numai că pune în pericol siguranța fizică a turiștilor, dar dăunează și ecosistemului local.

Foto: Getty Images

Atena


  • ATENA – Mulțimea de vizitatori nu numai că îngreunează viața celor care locuiesc în zonă, dar reprezintă o amenințare concretă la adresa patrimoniului mondial UNESCO al capitalei grecești. Peste 17.000 de persoane urcă numai pe Acropole în fiecare zi, ca să nu mai vorbim de celelalte atracții din Atena.

POLUARE RIDICATĂ

  • GOLFUL HA LONG – O cantitate șocantă de plastic se acumulează într-una dintre cele mai populare destinații din Vietnam, iar turismul generează cel puțin 34 de tone din această cantitate, potrivit unui studiu Tourism Review. Deșeurile amenință recifele de corali care au făcut celebru acest loc, în prezent au rămas în picioare doar jumătate din cele 234 de recife originale.
  • MUNȚII SAN GABRIEL – Pe teritoriul acestei oaze californiene, declarată monument național, se generează în mod regulat tone de deșeuri, iar numărul redus de lucrători împiedică gestionarea acestora. Pe lângă lipsa de personal, alte probleme majore ale sitului de lângă Los Angeles includ lipsa de fonduri și lipsa de informații pentru vizitatori.

Foto: Instagram

Deșertul Atacama


  • DEȘERTUL ATACAMA – Deșertul din nordul lui Chile, unul dintre cele mai aride locuri din lume, a devenit în ultimii ani o groapă de gunoi pentru deșeurile fast fashion asiatice, europene și nord-americane. Gravitatea situației este ilustrată de faptul că masa de deșeuri textile îngrămădite printre rocile roșii poate fi văzută chiar și din spațiu.

APĂ CONTAMINATĂ 

  • LACUL SUPERIOR – Cel mai mare lac din lume deține 10% din rezervele de apă dulce din lume. Dar turismul din regiunea Marilor Lacuri, din America de Nord, amenință serios calitatea apei din Lacul Superior, deoarece poluarea a încălzit temperatura apei, deschizând calea pentru dezvoltarea algelor.

Foto: Getty Images

Ganges


  • GANGES – Aproape 5 milioane de metri cubi de ape uzate se varsă zilnic în râul sfânt hindus, în ciuda eforturilor guvernului indian de a-i întreține curățenia. Acest lucru reprezintă un risc major pentru sănătate, făcând apa improprie nu numai pentru băut, ci și pentru scăldat pe perioade lungi de timp.
  • KO SAMUI – Problema pe această insulă din Thailanda nu este calitatea apei, ci cantitatea: turismul este responsabil pentru consumul a 70% din rezerva limitată de apă. Numai în luna iulie a acestui an, aproximativ 140.000 de turiști au vizitat Ko Samui, ceea ce a agravat deficitul de apă și a amenințat resursele de apă subterană.
AMI MÉG ÉRDEKELHET