Mai mult decât o sală de lectură – iată care sunt cele mai frumoase biblioteci din lume

Bibblioteca Trinity College Dublin
Foto: Shutterstock

Chiar dacă bibliotecile sunt căutate în principal din dorința de cunoaștere, există unele care merită să fie vizitate pentru mai mult decât pentru cărți.

Biblioteca Mănăstirii Admont – Austria

Orașul austriac Admont este cunoscut pentru mănăstirea benedictină, care datează de mai bine de o mie de ani, însă clădirea barocă găzduiește și una dintre cele mai mari biblioteci monastice din lume. Biblioteca decorată cu fresce și sculpturi impozante oferă peste 200.000 de cărți.

Foto: Shutterstock

Biblioteca Vasconcelos – Mexic

Situată în Mexico City, este una dintre cele mai importante biblioteci din țară, cu o colecție de aproape 600.000 de cărți. Clădirea de 28 de metri înălțime este dominată de structuri de oțel și găzduiește, pe lângă cărți și ziare, o sală multimedia, o sală de conferințe și o sală de muzică.

Foto: Shutterstock

Biblioteca Trinity College – Irlanda

Biblioteca de la Universitatea din Dublin datează din anii 1700 și găzduiește, de exemplu, Evangheliarul din Kells din secolul al IX-lea, unul dintre cele mai importante documente din patrimoniul național al Irlandei. Rafturile bibliotecii conțin peste 4,5 milioane de cărți.

Foto: Shutterstock

Stadtbibliothek – Germania

Biblioteca centrală din Stuttgart este o adevărată capodoperă arhitecturală. Clădirea de nouă etaje, proiectată de arhitectul coreean Eun Yuong Yi, găzduiește mii de cărți, o sală de conferințe și, bineînțeles, o secție pentru copii.

Foto: Shutterstock

Biblioteca Starfield – Coreea de Sud

Biblioteca Starfield din Seul are peste 50.000 de cărți și sute de reviste din care poți alege. Aceasta este situată într-un mall și este plină de lucrări de artă rotative.

Foto: Shutterstock

AMI MÉG ÉRDEKELHET