9 luni, 9 sfaturi de conducere –recomandări pentru femeile gravide

Femeile cu o sarcină sănătoasă nu ar trebui să se teamă de condusul mașinilor, atâta timp cât urmează o serie de recomandări.

Femeie lângă mașină
Foto: Seat


1. Centura de siguranță

Foto: Seat

Purtarea centurii de siguranță este obligatorie pentru femeile însărcinate în majoritatea țărilor europene. În România fac excepție doar cele care dispun de un certificat medical care să confirme sarcina și interdicția de a cupla centura de siguranță. Centura de poală trebuie așezată cât mai jos posibil pentru a evita presiunea asupra fătului. Centura diagonală de umăr trebuie să treacă peste abdomen, între sâni și să se sprijine pe claviculă.

2. Reducerea riscului unor leziuni grave

Foto: Seat

Jumătate din toate leziunile fetale grave posibile în cazul unui accident ar putea fi prevenite prin purtarea corectă a centurii de siguranță, conform ultimelor studii. Fără acest dispozitiv de siguranță, un impact direct cu volanul ar putea provoca leziuni grave, cum ar fi abrupția placentară sau ruptura uterină.

3. Aproximativ 25 cm distanță de volan

Trebuie lăsat un spațiu mai mare între scaun și volan pentru că, în cazul unui accident, volanul poate intra în contact direct cu abdomenul femeii.

4. Airbag activat

Foto: Seat

Experții subliniază că este recomandabil ca airbag-urile frontale să fie activate atunci când o femeie gravidă conduce sau stă pe scaunul pasagerului din față.

5. Confortabil și sigur lună de lună

Foto: Seat

Există o diferență uriașă între conducerea vehiculului în primul trimestru de sarcină și între luna patru până la nouă. Din acest motiv, este important să-ţi reglezi poziția scaunului pe măsură ce trec lunile, să reglezi spătarul scaunului cât mai vertical posibil și să ai o poziție corectă.

6. Bandă pelviană complementară

Unele femei, mai ales dacă sunt la sfârșitul sarcinii, aleg opțional să poarte o bandă pelviană sub burta lor. Deși nu este obligatoriu, vă poate face călătoria mai confortabilă.

7. Îmbrăcăminte confortabilă, conducere relaxată

Foto: Seat

Femeilor gravide li se recomandă să poarte pantofi cu talpă plată și confortabili atunci când conduc. De asemenea, este recomandat să măreşti distanța față de celelalte mașini, pentru a evita orice manevră bruscă și alte surprize neplăcute.

8. Opriri frecvente

Foto: Seat

În general, este recomandat să eviţi călătoriile lungi. Foamea constantă și nevoia de a face pauze dese la baie sunt frecvente la majoritatea femeilor gravide, de aceea este bine să te opreşti des pentru a te plimba și a-ți activa circulația sângelui.

9. Când ar trebui să nu mai conduc?

Nu există o interdicție explicită în cazul unei sarcini sănătoase. Potrivit medicilor, femeile gravide să nu mai conducă atunci când nu se mai simt confortabil la volan. Din acest motiv, femeile încetează să conducă adesea în ultima lună de sarcină.

AMI MÉG ÉRDEKELHET