Több mint harminc év alatt sem készült el a „végzet szállodája” Észak-Koreában

Észak-Korea több turisztikai projektet is elindított, ám végül szinte az összes elbukott. Ezek közé tartozik a fővárosban, Phenjanban felhúzott hatalmas szálloda, a Rjugjong Hotel is.

Fotó: Shutterstock


A Rjugjong Hotelt még 1987-ben kezdték el építeni, és az eredeti tervek szerint alig két év alatt, az 1989-es Világifjúsági Találkozóra kellett volna elkészülnie. A tervezők a riválisnak számító Dél-Koreát szerették volna túlszárnyalni, amely akkoriban egy 102 emeletes hotellel tartotta a világ legmagasabb szállodájának rekordját. Így a piramis alakú Rjugjong Hotel (amely Phenjan korábbi nevét viseli, és jelentése a “füzek városa”) 300 méter magas lett, 105 emelettel.

Az építkezés kezdetekor a pénz még nem volt akadály, ugyanis a becslések szerint 750 millió dollárt költöttek el az épületre, amelynek azonban öt év alatt csupán a betonváza készült el. Bár a kívánt magasságot 1992-re sikerült elérni, közben komoly gazdasági válság sújtotta az országot, ezért leállították az építkezést.

Fotó: Shutterstock

Ezt követően a főváros látképét uraló, piramis formájú szálloda kísérteties hangulatot árasztott: a tetején felejtett daru, a félig elkészült betonszerkezet és a belül kongó üresség miatt megkapta a „végzet szállodája” elnevezést is. És bár 2008-ban újrakezdték az építkezést, a 2012 áprilisára tervezett átadásból sem lett semmi. Bár a gigantikus hotel még több mint három évtizeddel a tervezett megnyitását követően sem készült el, néhány embernek sikerült bejutnia és közülnéznie az épületben.

TikTok-videónkban elmeséljük, milyen tapasztalatokkal tért haza egy látogató:

@drive.magazine Milliárdos beruházás a semmire!🙃 #drivemagazine#világ#northkorea#hotel#ryugyonghotel#phenjan#szálloda#utazás#travelling♬ Aware - Adrián Berenguer
AMI MÉG ÉRDEKELHET