Top 10 – a francia konyha legjobb fogásai

Mi a francia ételek titka? Miért népszerű és tartja magát évszázadok óta minden hagyomány? Jöjjön az a 10 étel, amit mindenképp érdemes egy franciaországi nyaralás alatt egytől egyig végigkóstolni!

Fotó: Unsplash

Korábban, többek között, bemutattuk már a német, a vietnámi, az albán és a finn konyha legfinomabb és legfontosabb különlegességeit, most pedig jöhet a csúcsgasztronómia őshazája, Franciaország tíz legjobb étele. A francia konyha alapjait az 1600-as évek közepén rakta le François Pierre La Varenne séf, aki megírta a nagy hatású Le Cuisinier Françoiscímű receptkönyvét. A kötet régiónként és évszakokra bontva mutatta be az összetevőket, a fűszereket és a különleges alapanyagokat. Ez a mű azóta is a francia konyha iránytűje.

1. Boeuf Bourguignon

Fotó: Shutterstock

Klasszikus francia egytálétel, amelyet a két fő összetevőjéről a marhahúsról és a burgundi vörösborról neveztek el. A tradicionálisan vörösborban párolt marhahúst gombával, szalonnával, hagymával teszik fel egy vasedényben, ahol jó sokáig főzik alacsony hőmérsékleten. A sűrű és ízes ragut hagyományosan krumplipürével tálalják.

2. Bouillabaisse

Fotó: Shutterstock

A marseille-i halleves egykor a szegények étele volt, ma pedig számos Michelin-csillagos étlap alapillére. A levesbe több féle tengeri herkentyű kerül, kagyló, rák, halak, amelyeket egy fűszeres, jó borsos lében főznek meg, majd a végén rouille szószban mártott pirított kenyérkockákat szórnak rá, ami megszívja magát. Kiadós leves, ami főételként is megállja a helyét.

3. Tarte Tatin

Fotó: Shutterstock

A klasszikus tarte tatin almás, de más gyümölcsökkel – körtével vagy barackkal – is készítik. A lényeg, hogy egy edényben karamellt készítenek, ebben megpárolják az almát, majd ráterítik a nyers tésztát, így sütik meg és még melegen kiborítják.

4. Francia hagymaleves

Fotó: Shutterstock

Sokáig a szegények eledele volt, hiszen vöröshagyma és száraz kenyér mindenki kamrájában lapult télen is. Ma már persze egy gazdagabb verzióját főzik fehérborral és drága sajtot olvasztanak a pirítósra.

5. Csokoládé szuflé

Fotó: Shutterstock

Találóan a francia souffler, azaz „felfújni” igéről kapta a nevét a csokoládé szuflé. A gazdag, de könnyű desszert a 18. század óta kényezteti a franciákat, de elkészíteni nem olyan könnyű és gyors, mint befalni. Rövid ideig kell sütni, hogy tökéletes legyen, de nem lehet túl hamar sem kivenni a sütőből, mert összeesik.

6. Crêpes Suzette

Fotó: Shutterstock

A crepe, vagyis palacsinta lehet egyszerű reggeli és desszert is egy több fogásos elegáns vacsora végén. Crêpes Suzette attól különleges, hogy a karamellizált vajban sütik meg és ha kész, a palacsintára narancsos szirupot öntenek, majd narancslikőrrel flambírozzák. Ha ez nem lenne elég, még friss tejszínhabot vagy vaníliafagyit is kínálnak mellé.

7. Quiche Lorraine

Fotó: Pexels

Quiche

A quiche lehet főétel és előétel is, nagyon egyszerű étel: egy egyszerű sós pite, ami a végtelenségig variálható sajtokkal, zöldségekkel és húsfélékkel, baconnel, sonkával vagy lazaccal. A quiche lorraine-ben szalonna van és többféle sajt, érdemes ezzel a klasszikussal kezdeni az ismerkedést.

8. Ratatouille

Fotó: Pixabay

A franciák lecsója kicsit elegánsabb, de ez is inkább csak a tálaláson múlik. A francia lecsóban van cukkini és padlizsán, ha házias verziót készítenek, akkor felvágják a zöldségeket és raguként tálalják, ha elegánsabb fogást szeretnének, akkor rétegezik.

9. Terrine

Fotó: Shutterstock

A francia májpástétomot hagyományosan fanyar gyümölcsszósszal és pirított brióssal, vagyis kaláccsal tálalják előételként.

10. Blanquette de veau

Fotó: Shutterstock

A fehér szószban (tejszínnel és tojással dúsított velouté mártásban) párolt borjú és a zöldségek egy kifinomult fogást rejtenek, aminek a lényege, hogy minden nagyon porhanyós és ízletes legyen a hosszú főzés után. Nem könnyű jól elkészíteni, de egész Franciaországban nagyon értenek hozzá!

AMI MÉG ÉRDEKELHET