Se vor termina escrocheriile de pe plaje? Grecia pregătește o lege de care vor beneficia și turiștii români

Oficialii din Grecia consideră că plajele aparțin oamenilor și nu firmelor avide de profit sau a operatorilor ilegali.

Foto: Unsplash


Tensiunile sunt în creștere între companiile de turism și comunitățile locale de pe plajele din Grecia, care anul trecut au lansat un protest la nivel național împotriva exploatării plajelor de către firmele care urmăresc doar profitul. Guvernul de la Atena promite amenzi drastice și o monitorizare mai eficientă și a creat o platformă online pentru reclamațiile rezidenților.

Mai mulți operatori de plaje din Grecia ocupă suprafețe de plajă publice din ce în ce mai extinse, dincolo de limita legală. Potrivit localnicilor, nu numai că unele companii folosesc ilegal anumite zone, dar adesea apar pe plaje și operatori neautorizați care cer turiștilor sume absurde pentru un șezlong sau o umbrelă.

Foto: Unsplash

Grupul Save Paros a fost înființat pe insula Parospentru a sensibiliza populația cu privire la această problemă prin diverse acțiuni. Una dintre aceste inițiative este Mișcarea Prosoapelor din întreaga țară, în cadrul căreia localnicii, cu prosoape și pancarte, au ieșit pe plaje fără să plătească niciun cent. Guvernul a înțeles aluzia și a trimis investigatori pe plaje anul trecut - dar s-a dovedit a fi ineficientă, deoarece operatorii ilegali și-au făcut bagajele și au fugit de cele mai multe ori de la fața locului. Prin urmare, anul acesta, autoritățile se pregătesc să ia măsuri mult mai stricte pentru a proteja plajele, printr-un nou proiect de lege propus de guvern.

Foto: Unsplash

Noua legislație ar urma să stipuleze ca operatorii de hoteluri, restaurante și alte locuri să fie obligați să lase libere cel puțin 50% din plaje, în caz contrar putând fi sancționați cu amenzi de până la 60.000 de euro. De asemenea, legea i-ar obliga să înregistreze electronic zonele de plajă pe care le folosesc, a căror dimensiune va fi prestabilită de stat în cadrul concesiunii. În plus, ariile protejate din sistemul Natura, care sunt inaccesibile din motive de protejarea mediului, vor fi desemnate pentru a fi lipsite de umbrele și șezlonguri și vor fi monitorizate cu ajutorul dronelor.

Pe lângă măsurile de protecție a plajelor deschise, Grecia va introduce și o taxă turistică de 0,5 - 10 euro, în funcție de sezon și de tipul de cazare, care seamănă mai degrabă cu o taxă climatică. Țara este adesea afectată de dezastre naturale, cum ar fi incendiile de pădure și inundațiile din 2023 - iar guvernul intenționează să folosească veniturile pentru a contribui la atenuarea pagubelor.

AMI MÉG ÉRDEKELHET